Creative

Gustav Broström: “Jag började med stilleben när mamma dog”

stilleben-gustavbostrom-1Gustav Broström är en av Sveriges mest anlitade stillebenstylister. Creative grabbade tag i honom för att fråga mer hur man ska gå tillväga om man själv drömmer om att bli en tvättäkta stillebenmakare.

stilleben-gustavbrostrom-2

Hej Gustav! Jag älskar dina stilleben, men det visste du nog redan. Kan du inte berätta om hur du snöade in på just stilleben?

Hej finis! Tack så mycket! Ja alltså, det var efter att min mamma gick bort. Jag jobbade på ELLE som modeassistent och blev sjukskriven. Då kände jag att jag behövde uttrycka min sorg på ett kreativt sätt. Jag började lyssna på Schubert och låsa in mig med blommor, sidenband och loppisfynd. Sen började företag och tidningar höra av sig och då började jag helt enkelt jobba med stilleben. Det finaste är att jag alltid drömt om ett jobb där jag måste gå på loppis och köpa fina saker. Hur kul att jag äntligen har det?!

stille-gustavbroman-3

Så kul och fint! Nu gör du stilleben inte bara på din instagram utan även för tidningar som Café, Elle och Elle Decoration samt arbetar med flera olika reklamuppdrag. När började det ta fart och hur?

Det var i slutet av 2014 när jag slutade på ELLE. Min första kund var H&M och jag har helt clueless för hur man gick till väga med fakturor, material och plåtningar. En del hade jag med mig från min tid som modeassistent men det mesta har jag lärt mig på vägen. Efter H&M började fler och fler höra av sig och trots att jag inte hade (eller har nu) någon agentur fick jag uppdrag för Nike, Nespresso och för Kungahuset(!!) När kungahuset ringde höll jag på att smälla av, som historienörd var det det absolut finaste/coolaste/bästa som kunde hända.
 
Har du några stillebenförebilder?
Jag älskar holländska tavlor mellan åren 1550 till 1650, det är deras gyllene tid. Murrigt och tungt, typ mandoliner i motljus och nyslaktade fasaner. En annan förebild är är Irving Penn, hans snuskiga matstilleben med ost, chips och kött är magiska!
I modern tid följer jag Josefin Hååg, Lotta Agaton och Therese Sennerholt för snabba, svenska och ärliga stilleben! Deras grova men samtidigt sirliga nordiska estetik är tappa-hakan-fint.

stilleben-gustavbrostrom-4
Vilket stilleben är du själv mest nöjd med?
De mest spontana! Drösvis med vilda blommor och snittblommor och naturligt krispigt ljus! Mitt gröna laboratoriumstilleben för Elle Decoration är också en favorit då det skulle passa perfa som affisch.

bild5
Vad är dina tre bästa tips för att bli ett stillebenproffs?
1. Tro på dig själv! DIN estetik är det som gör dig unik.
2. Håll ögonen öppna!Inspiration finns överallt, du måste bara se det. Det kan vara en tant med glittriga smycken eller en hipster med en bukett blommor, en tavla eller ett musikstycke.
3. Jobba hårt! Det går inte att vara lat, som egenföretagare måste du jobba dygnet runt, sju dagar i veckan. Du är nyckeln till den egen framgång.
 
FAKTA:
Namn: Gustav Broström
Ålder: 24
Yrke: stillebenmakare och journaliststudent
Aktuell: Snart i poddform med Sandra Beijer och en massa stilleben på gång…
Instagram: @gustavbrostrom
Blogg: stiligt.cafe.se

Bildkällor: Gustavs egna stilleben

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!