Creative

Kläm ut det sista av sommar-Stockholm – nästan gratis

Det här är mitt tionde år i Stockholm och eftersom jag under, i alla fall, åtta år var ganska pank har jag semestrat en hel del i stan. En blir ju bra på allt som en gör ofta och därför har jag med åren blivit expert på att få dagarna att gå, även utan pengar och även om det regnar. Så här kommer en lista lastad med 20 rediga tips på hur du kan klämma ut det sista av sommaren trots ett bankkonto som ekar tomt.
 
FÖR SOLIGA DAGAR:

Bada

1. Bada.
Mitt bästa tips. Jag badar i stort sett varje dag och jag gör det alltid på Långholmens klippbad (som ju också är ett hundbad, vilket ni vet vid det här laget). Anledningen till att klippbadet är bäst är för att en slipper barnfamiljer och att vattnet är fräscht. Det har ständigt tre stjärnor, av tre möjliga, till skillnad från exempelvis Tantobadet som kan ha shady vattenkvalitet med jämna mellanrum. Det här tipset skulle egentligen kunna ligga en regnig dag också, även förra sommaren när det var vargavinter så blev vattnet ändå varmt. Betydligt varmare än luften vissa dagar. Och vad är det värsta som kan hända? Att det är lite kallt? Det har ingen dött av.
 
2. Träna på utegym.
Ta med en kompis, eller kör själv för all del, och träna på utegymmet i Tanto eller vid Eriksdalsbadet. Du får sol, träning, spana på ögongodis och nya kompisar. Om du är nyinflyttad till Stockholm och vill träffa folk kan jag verkligen rekommendera det här. Det finns en naturlig konversationsstartare, ingen tycker du är konstig om du inleder ett samtal och ni har ju redan ett gemensamt intresse att spinna vidare på. Har träffat flera nära vänner i samband med träning.
 
3. Spela lagsporter.
Har du redan en massa kompisar kan ni dra ihop ett gäng och spela fotboll eller basket på någon av alla planer som finns runt om (på riktigt överallt) i Stockholm. Vasaparken, Tanto, Långholmen och Reimers Holme, för att nämna några få, har planer. Både asfalt, grus och konstgräs och det är det perfekta hänget. Alla kan vara med och det behöver inte vara så himla uppstyrt.

picknick

4. Picknick.
Ta med kaffe och fika/picknick/grill/whatever och sätt er i en av Stockholms tusen parker. Min favorit är Skinnarviksparken för att den har en grym utsikt och oftast inte är knökad. Vill en spana på folk kan en sitta i Tanto eller på hipstertrappan i Hornstull. Nytorget är också trevligt men jag hatar konstgräset.
 
5. Gratis inträde.
Vill en gå ut kan en göra det tidigt innan klubbarna börjar ta inträde. Vi brukade gå in tidigt, ta stämplar och sen gå ut igen och komma tillbaka några timmar senare. Vissa klubbar har olika stämplar så att det inte funkar men på många ställen går det. Vatten är alltid gratis och har en tur kan en bli bjuden på en öl.
 
6. Boule
Det här kräver att någon har utrustning men alla grusplaner kan även användas för att spela boule, vilket är superkul. Googla reglerna på nätet och kör. Ni kanske kan gå ihop hela gänget och köpa ett set, då behöver det inte bli så dyrt.

Snösätra

7. Street-art
Åk ut till Snösätra och kolla på all streetart. Nuff said. Det är den perfekta kombinationen mellan svensk sommaridyll och storstadsambition.
 
8. Plantera om
Passa på att släpa ut alla dina krukor och plantera om blommorna. Det orkar en inte göra inomhus ändå pga jorden sprider sig som om det vore apokalypsen. Ett tips är att ta sticklingar och sen sälja. De brukar gå åt som SMÖR på loppisar och det är ett relativt enkelt sätt att tjäna lite extra pengar som du sen kan lägga på andra aktiviteter.

sthlm

9. Gå på utomhusbio
Gå på utomhusbion/kulturfestivalen/parkteatern i augusti och kolla på en massa bra filmer. Det finns så mycket att göra att en nästan kan få kulturöverdos. Ninjaleveltipsen är som följer; ta med heltäckande kläder att ta på dig, OAVSETT hur varmt det är på dagen, det blir kallt, punkt slut. Om du har möjlighet, hitta en baden-baden stol och släpa med, det kommer att vara värt det (även på parkteatern där alla bra sittplatser ofta paxas tidigt). Dels kommer en upp från marken och fryser därmed lite mindre, dels sitter en bekvämt och slipper byta ställning stup i kvarten.

Popaganda

10. Gå på festival
Missade du Way Out West? Inga problem! Vill du lyssna på en massa band men inte har råd är det superlätt att ta del av, exempelvis, Popaganda ändå. Ovanför Eriksdalsbadet i koloniområdet kan man klättra ut till kanten och sitta och se rakt ner på Stora Scen. Musiken hörs bra, en kan ha medhavd öl och det kryllar av minst lika mycket folk utanför festivalområdet som en kan hänga med. Och håll koll på alla Open Air-grejer, det brukar dyka upp länkar på fejjan. Gratis musik ute i naturen? Win.
 
FÖR REGNIGA DAGAR:

dansmuseet

11. Gå på muséum.
Nästan alla statliga muséer är gratis i år så passa på att hänga där under gråa dagar. Jag kan särskilt rekommendera att se Modernas fasta utställning och Dansmuséet på Drottninggatan.
 
12. Läs böcker
Läs ikapp alla böcker du tänkt läsa under vintern men inte hunnit. På bibblan eller Serieteket (på Kulturhuset) finns allt gratis, du behöver bara ett lånekort. Om du inte har ett lånekort, gå dit och sätt dig och läs där. Det funkar lika bra.
 
13. Sätt dig på ett café med en kompis
Köp en (1) kaffe och spela sen sällskapsspel. Yatzy, backgammon eller vändtia är mina personliga favoriter och jag sitter helst på Vurma i Hornstull eller på Fåtöljen på Hornsgatan.

Sthlm2

14. Lyssna på podcasts.
Antingen på Sommarpratarna eller någon annan. Det är bara att välja och vraka och det är faktiskt helt sjukt när en börjar tänka på hur mycket gratis innehåll vi får ta del av. Själv har jag fastnat i en podd som heter “Witch, Please” som handlar om Harry Potter-böckerna/filmerna ur ett litteraturkritiskt perspektiv. Kul och nördigt.
 
15. Kör yoga inne (funkar också ute en solig dag).
Det finns hur många gratisvideor på Youtube som helst och även de sajter som tar betalt har oftast en prova-på-period i tio dagar. Om ni kör ett gäng ihop kan ni turas om att testa så att det räcker för hela sommaren. Min favoritsajt är OneOEight och jag tycker att den är prisvärd generellt. Jag tror att det kostar ungefär nio dollar i månaden för ett medlemsskap och då kommer det ständigt nya uppdateringar. Lyxigt.
 
16. Rensa ur garderoben
Byt sen kläder med dina vänner. Ofta är en ju less på saker som det absolut inte är något fel på och som en annan säkert uppskattar. Som att shoppa gratis.

sommarnatt

17. Lär dig något nytt på Youtube
Generellt tycker jag att folk inte utnyttjar den fulla potentialen som finns här. Oavsett om du vill spela instrument, måla akvarell, investera i aktier, plugga språk eller lära sig photoshop så finns det en tutorial för det. Älskar att snöa in på ett helt nytt ämne, senast origami.
 
18. Ladda ner nya roliga appar och döda lite tid
Det finns ofta gratisversioner av en massa spel och det kan lätt gå åt en hel dag när en väl kommit igång.
 
19. Bygg nya listor i Spotify.
För att det är kul.

hemmafest

20. Ha hemmafest där du spelar dina nya spellistor
Sommaren är en ganska bra tid att ha hemmafest på. Många grannar är bortresta och av de som är hemma är det många som har semester. Toleransen är oftast högre än om en drar till med fest, till klockan fem på morgonen, i november. Yolo.
 
Av: Joana Sorobetea

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!