Sandra Beijers kantarellfavoriter – 6 goda recept
Kantarellsäsongen är här! Hurra! Vare sig du är en sådan som plockar i skogen, prutar på marknaden eller köper i affären så tvekar vi i alla fall inte på att du är en sådan som vill äta dem i mängder. Metro Modes tidigare bloggare Sandra Beijer tipsade om sina 6 godaste recept med kantareller i.
Kantarellpasta med bacon och persilja.
Detta är mitt godaste kantarellrecept i hela världen. Bacon går förstås att hoppa om man är veg.
Du behöver (för 2 hungriga personer)
Kantareller. Jag fick 6 hekto på hötorget för 50 spänn! Så himla bra. Hade i allt och det blev världens himla kantarellfrosseri (fast på ett bra sätt). Men fyra hekto räcker nog bra för två.
Gul lök (1)
Vitlök (1 klyfta)
Bacon (ett paket)
Persilja (en näve)
Ruccola (en näve)
Creme fraiche (ett halvt till ett paket)
Pasta. Jag tog rigatoni för att den har små bra räfflor på sig som suger i sig såsen.
Börja med att hacka löken och vitlöken och skära baconet i små bitar.
Stek sedan i en stekpanna tills allt fått färg och baconet är någorlunda knaprigt.
I med alla kantareller i samma stekpanna. Kom ihåg att kantareller måste man först rengöra genom att borsta dem så att barr och jord och sånt försvinner. Rör om ofta och stek på medelvärme. De måste stekas ganska länge för allt vatten ska ut ur kantarellerna.
Under tiden kan du koka upp pastan.
När stekpannan liksom börjar fräsa har sannolikt allt vatten dunstat bort och då ska creme fraichen i. Låt puttra några minuter.
När pastan är al dente, släng in den i stekpannan tillsammans ruccola och persilja.
Rör ihop allt. Salta och peppra.
Servera med riven parmesan över. Dö godhetsdöden.
Kantarellröra med matvete.
Just detta recept innehåller chorizo, men jag har även lagat jag en liknande variant men vegetariskt. Då adderade jag även en dl parmesan, det blev som en risotto!
Du behöver (för cirka 3 personer):
– Ett halvt kilo kantareller (jag köpte ett halvt kilo för hundra kronor på Hötorget. Så mkt billigare än i affären)
– Två chorizo
– En morot
– Två vitlöksklyftor
– En liten gul lök
– Tre vårlökar
– En halv förpackning matlagningsgrädde (sån där liten)
– En matsked dijonsenap
– Ca 1,5 dl matvete.
– En tärning hönsbuljong
– Salt & peppar
1. Tvätta kantareller. Kantareller ska man helst då inte spola under vatten, så man gör de fina genom att borsta bort grejorna. Det tar lite tid och man kan bli lite trött och arg men håll ut.
2. Fräs kantareller i en stekpanna med smör och salt, tillsammans med hackad vitlök, hackad gul lök och tunna slantar av morot. Det kommer komma jättemycket vatten från kantarellerna och de är inte klara förrän allt vatten i pannan dunstar bort.
3. När vattnet dunstat bort, i med slantar av chorizon och stek tillsammans med allt på medelvärme.
4. Koka matvetet i en kastrull enligt instruktionerna på förpackning, men istället för att ha i salt, ha i en hönsbuljongtärning.
5. I med matlagningsgrädde i stekpannan, en klick dijonsenap och en näve hackad persilja. Salta och peppra rikligt. Stek på ganska låg värme tills det blir krämigt.
6. Koka tre vårlökar. Det går fort, de behöver typ 4 minuter.
7. Servera allt på en tallrik. Ät helst utomhus för att man måste passa på.
Fusilli med kantareller, sparris och citron.
Detta är ett bloggläsarrecept som jag provade på. En lite fräschare variant av mitt eget pastarecept.
Du behöver:
– Kantareller
– Grön sparris
– En citron
– Parmesan
– Vitlök
– Ruccola
– Ett ägg
– En skruvig pasta, jag använde Kungsörnens fusilli
Börja med att borsta svampen ren från smuts. Stek sedan i en stekpanna så allt vatten dunstar bort. En bloggläsare tipsade i kommentarsfältet förra veckan när jag lagade en annan rätt med kantareller att man inte ska ha smör i pannan förrän vattnet dunstat bort, då suger svampen åt sig smöret långt mycket mer. Smart!
Skär vitlöken i tunna tunna skivor och riv av zesten på en liten citron (obs ekologisk annars blir det inte trevligt om du ska äta citronzesten).
Stek i en stekpanna på ganska låg värme tillsammans med olivolja, salt och sparrisen. Sparrisen har jag bara skurit i bitar samt skurit av och slängt roten (ca 2 cm in på sparrisen, den är besk och inte god nämligen). När vattnet från kantarellerna i den andra stekpannan är borta kan du hälla över kantarellerna till den här pannan istället.
Här gjorde jag en liten twist på receptet och carbonarade (nytt verb) det lite grann. Jag rev ca 1,5 dl parmesan (för 2 pers), knäckte i en äggula, saltade, pepprade och pressade ner saften av en halv citron i en skål. Blandade sedan ihop allt med en gaffel.
När pastan kokat klart häller du i den i stekpannan tillsammans med ost&äggblandningen + ruccola. Blanda.
Salta och peppra och ät upp!
Kantarellcrêpes
Ett recept från 2009, men lika gott för det. Älskar verkligen crêpes och svampfyllningar är de allra godaste.
Receptet är för ungefär 4 personer, eller 2 middagar och 2 lunchlådor
1. Hacka lite charlottenlök, gul lök, champinjoner och kantareller.
Och sätt ugnen på 225 grader.
2. Stek alltihop tills vattnet är borta.
Rör i creme fraiche och andra grejer du gillar.
Jag gillar till exempel persilja, parmesan och dijonsenap.
3. Dags att göra pannkakor.
Blanda ihop 2 dl vetemjöl, 4 dl mjölk, 4 ägg, salt, smör + lite persilja.
Mixa.
4. Grädda pannkakorna. Det blir typ tio stycken tunna.
5. Rulla in svampröran i pannkakorna.
6. Riv över lite parmesan och in i ugnen i tio minuter.
Strö över lite valnötter ooooooch – klart!
Fettucini med saffran, kantareller och sommartryffel
Mitt mest dekadenta recept som innehåller både kantareller, saffran och tryffel. Tre av världens godaste smaker enligt moi. Enjoy.
Du behöver för cirka 2 personer:
– fettucini (eller en annan valfri pasta med mycket ägg i, det är de pastorna som är gyllengula)
– en vitlöksklyfta
– en tredjedels gul lök
– 6-8 stycken champinjoner (eller kantareller om du har det hemma <3)
– Ett halvt paket bacon (man kan såklart ta fejkon eller bara helt utesluta, kommer smaka mycket ändå)
– En knivsudd saffran
– En halv burk creme fraiche
– En matsked persilja
– En dl parmesan (en god!)
– En halv sommartryffel (kan ju bytas ut mot tryffelsalt eller tryffelolja. Inte särskilt ofta man har tryfflar hemma liksom)
Okej, börja med att skära champinjonerna och baconet i lagom stora bitar samt hacka vitlök och gul lök.
Fräs allt i en stekpanna på medelvärme. Jag stekte först baconet i en egen stekpanna tills det fick färg, sedan hällde jag av fettet och stekte allt tillsammans i en ny stekpanna med lite salt, en skvätt olivolja och några blad rosmarin.
Koka även upp vatten i en stor kastrull, där ska pastan bo sen.
När vattnet dunstat ut champinjonerna och allt börjar få färg i stekpannan, addera den halva burken creme fraiche, persilja och saffran. Rör ihop på ganska låg värme.
Nu är det dags att lägga pastan i det kokande vattnet och riva parmesan. En halv dl parmesan kan du lägga i stekpannan och blanda ihop med allt det andra.
När pastan har ungefär två minuter kvar till al dente så häller du av vattnet och blandar ner i stekpannan med salt och peppar.
Här är min sommartryffel! Jag köpte den på Amsterdams flygplats när jag mellanlandade från Kenya. Den stod och skrek efter mig i en liten delikatessaffär. Aldrig ägt tryffel i hela mitt liv och nu äger jag tre ganska små i en glasburk för 14 euro. Vi är mycket lyckliga tillsammans.
Lägg upp pastan på tallrikar med strösslad parmesan över och riven tryffel (eller tryffelolja då, det funkar också).
Tadaa. Så himla smakrikt, krämigt och lyxigt.
Kantarellröra med rostade rotfrukter och fänkålssallad
Här kommer ett gott vegetariskt kantarellrecept (som blir veganskt om du tar bort/byter ut matlagningsgrädden).
Receptet är uppdelat i tre delar som du också kan bryta isär och kombinera med andra saker om du vill. Smart va. Vi börjar med kantarellröran. Höftar alltid i recept men tänk typ till 2 personer.
Du behöver:
En halv förpackning matlagningsgrädde
Tryffelsalt (om man vill)
En stor vitlöksklyfta
Några blad salvia (eller rosmarin! Eller båda!)
Två schalottenlökar
Rejält med kantareller (är detta typ en liter kanske, i en sån där jordgubbsförpackning? inte så bra på mått)
En skål med bladspenat
1. Börja med att steka bort vattnet ur kantarellerna. Det gör du genom att lägga dom ensamma i en stekpanna på medelvärme och sen bara röra om tills allt vatten gått ur dom.
2. Klicka i en smörklick, hackad lök och hackad timjan + salt och peppar. Stek tillsammans en stund tills det börjar lukta supergott.
3. Häll i matlagningsgrädden + spenaten, låt puttra i typ 5 minuter eller så, tills det gojsat ihop sig. Smaka av, tillsätt lite tryffelsalt (om du vill, jag har just köpt ett nytt och vill ha det i allt).
Rostade rotfrukter är så gott, särskilt särskilt nu när allt är så sprött och somrigt och smakar nästan fruktigt. Du kan såklart ta vilka rotfrukter du vill, för mig blev det dom här.
Du behöver:
Fyra morötter
En halv zucchini
2-3 sommarlökar
En näve sugarsnaps
Olivolja
Havssalt
1. Sätt ugnen på 250 grader. Halvera grönsakerna (man vill ha stora bitar) och lägg på en bakplåt. Allt förutom sugarsnapsen. Sprinkla över olivolja och havssalt.
2. När ugnen är varm, ställ in i 20 min.
3. När det gått 20 min, lägg in sugarsnapsen och vänta ytterligare fem. Ta ut, klart.
Den här salladen har Viktor lärt mig. Den är så himla god! I alla fall om man gillar lite besk-syrliga smaker och det gör jag.
Du behöver (till en ganska liten sallad, annars kan du bara dubbla allt):
– En halv fånkål
– En halv avokado
– En tredjedels gurka
– Saften ur en liten halv citron
– Olivolja
– Havssalt
1. Skär allt i lagom små delar. Fänkålen skär man först bort roten från innan man börjar skära. Kan va bra att skölja den också.
2. Lägg i en skål. Häll över citron, en skvätt olivolja och salt och rör om.
Lägg upp, ät upp. Så himla gott ska ni veta.