Hälsa

10 enkla steg för att varva ner i vardagen

Att varva ner behöver inte bara innebär att vi lägger oss raklånga och vilar. PT-Fia påminner om enkla medel som hjälper oss att återhämta oss och hitta mer balans och lugn i vardagen.

Foto: Unsplash

1. Öva på att bara vara.
Du mår bra av att unna dig stunder där du bara är. Dig själv. Stunder där du inte presterar, värderar eller utmanar. Stunder där du finns till. Och säger till dig själv att du är tillräcklig.

2. Unna dig själv tystnad.
Att vara i tystnad är idag rena mirakelmedicinen. Inför små stunder där du är i tystnad. Som när du kommer hem från jobbet, strunta i att direkt sätta på TVn. Som att inte alltid stoppa i hörlurarna eller surfa när du står, går eller är.

3. Rensa i dina sociala medier.
Fundera över vad varje konto eller person som du följer gör med dig. Hur får det/den dig att känna. Blir du fylld av inspiration eller dränerad på energi och otillräcklighetskänslor? Rensa det du behöver.

4. Kommunicera med din kropp.

Öva på att känna in din kropp. Den kommunicerar med dig utan att du vet om det. Vad säger magkänslan när du ska ta ett beslut? Vad känner du när du ska iväg på något som vart planerat länge? Hur känns det att träffa den där personen? Lär dig lyssna – och framförallt respektera det den säger.

5. Prioritera sömn.
Du har hört det förut, sömn är vår bästa återhämtning. Skapa bra förutsättningar för dig själv och prioritera sömnen. Den är något av det finaste du kan ge dig själv och din kropp.

6. Bli medveten om dina ovanor, utan att döma dem.
Du behöver inte sträva efter att bli perfekt. Du är mänsklig. Vi har alla ovanor och det är okej. Låt dem finnas, var medveten om dem och gör det du kan för att förbättra dem utan att pressa

7. Öva på att säga nej.
Att säja nej kan vara båda skrämmande och svårt, men faktum är att det är något av det mest hälsosamma ordet. Öva på att tacka nej, säga ifrån, sätta gränser och våga använda ”nej” oftare. Att säga nej är att vara snäll mot sig själv.

8. Notera dina tankar.
Cirkulerar elaka tankar i ditt huvud? Tänker du ofta negativt? När slår du på dig själv och när tänker du stärkande ord? Notera dina tankar, bemöt dem och försök att formulera om de elaka och negativa till stärkande och snälla.

9. Ge dig själv ett hälsosamt val om dagen.
Du behöver inte göra allt. Det räcker om du gör något. Välj en sak som är hälsosam. Något får dig att må lite bättre i vardagen helt enkelt.

10. Prioritera tid utomhus.
Allt är lite vackrare utomhus. Vi mår lite bättre utomhus. Stressa inte över ett missat träningspass. Gå ut i stället. Andas frisk luft, ge dig en stund att varva ner, lyssna på naturen och bara vara.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!