9 snabba och goda recept på vegetarisk vardagsmat
Att hitta inspiration i köket är inte alltid helt lätt. Speciellt om du har bestämt dig för att börja äta mer vegetariskt, men inte vet vad du ska göra med den där bönkonserven i skafferiet. Här är vardagsrecepten du behöver!
Det ska gå snabbt, tilltala hela familjen, vara näringsrikt och smaka gott. Höga krav, kanske någon tänker, men faktum är att de här tio recepten uppfyller alla viktiga kriterier för en vegetarisk vardagsmiddag i toppklass. Dina #MeatfreeMondays sprider sig snart till hela veckan!
Portabellopasta
Svamp är riktig höstmat och vi äter den gärna i alla möjliga former. Till vardagsmiddagen är en pasta med marinerad portabello och cashewdressing ett supergott alternativ.
Portabellopasta
Fotograf: Anja Forsnor
Het vegetarisk shakshuka med pocherat ägg
Ingredienser
(2 portioner)
400 g krossade tomater
4 ekologiska ägg
1 hackad röd paprika
5 hackade körsbärstomater
1 msk kallpressad kokosolja
1 msk harissa
2 tsk tomatpuré
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 tsk honung
salt, peppar
Till servering:
matlagningsyoghurt, bröd, färsk koriander eller färsk persilja
Här hittar du hela receptet >>
KÖPFotograf: Anja Forsnor
Femgrynssallad med polkabetor, vindruvor och buffelmozzarella
Matiga sallader är perfekt vegomat. Vi gillar att blanda olika gryn med ost och näringsrika (och snygga!) grönsaker som polkabetan.
Ingredienser
4-6 portione
1 pkt Zeta 5 Gryner Ekologisk 250 g
500 g jordärtskockor
2 Zeta Buffelmozzarella (eller Zeta Mozzarella på komjölk)
4 polkabetor skalade
1 knippe rädisor sköljda
Ca 200 g röda vindruvor halverade på längden
20 g pinjenötter lättrostade
2 nävar rucola
Ett knippe basilika färsk
Pestodressing
5 msk Pesto
2 msk Olivolja Extra Vergine
1/2 citron juice
Så här gör du
Sätt ugnen på 200°C. Skölj och skrubba jordärtskockorna och skiva sedan dem i 5–10 mm tjocka skivor. Lägg skivorna i en
skål, häll över olivolja och salt och vänd skivorna tills de är helt täckta av olja. Sprid ut skockorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta ca 30–40 minuter tills de är mjuka och har krispiga kanter. Koka upp rikligt med saltat vatten. Lägg i grynerna och koka dem 8–10 minuter, rör om då och då. Låt rinna av i ett durkslag och häll sedan tillbaka dem i kastrullen. Rör ihop pestodressingen och häll över grynerna i kastrullen. Rör runt tills de är helt täckta av dressing. Häll grynblandningen på ett stort fat. Vänd ner jordärtskockorna. Bryt mozzarellan i mindre stycken och placera ut bland grynerna. Hyvla polkabetor och rädisor så tunt som möjligt på en mandolin (eller skiva dem tunt) och arrange
Fotograf: Anja Forsnor
Kikärtsbollar med morot och ingefära
Grundrecept (2 portioner):
1 paket (ca 230 g avrunna) kikärtor
2 – 3 morötter (beroende på storlek)
1 gul lök
1 – 2 msk riven ingefära
ca 0,5 dl valfritt mjöl (jag valde en egen glutenfri blandning på sojamjöl, rismjöl, bovetemjöl och potatismjöl)
Smaksättning
Skalet från 1 riven citron
1 klyfta vitlök
1-2 msk jordnötssmör
Andra alternativ
Persilja
Chili
Curry
Fotograf: Sandra Hjort
Vegetarisk böngryta
500 gram/1 pkt krossade tomater
2-3 dl röda linser
1 pkt stora vita bönor
Ca 1 l vatten
Grönsaker som paprika, skivade morötter, lök och svamp
Kryddor som chili, svartpeppar, örtsalt, ekologisk grönsaksbuljong, honung och vitlök
Gör så här
Koka upp buljongen med vattnet. Häl ner linserna, morötterna, valfria kryddor, lök, och låt puttra på svag värme i ca 10 min. Rör ner bönorna, krossade tomater och resterande grönsaker. Smaka av och addera eventuellt mer krydda eller grönsaker.
Recept: Sofia “PT-Fia” Sjöström
Fotograf: Sofia Sjöström
Grönkålspaj
Pajdegen
Hacka samman 100 gram smör med 2 dl grahamsmjöl och 1 dl vetemjöl samt en nypa salt. Tillsätt 1-2 msk vatten och jobba ihop till en deg. Tryck ut i en form och låt vila i kyl i ca 30 minuter. Förgrädda 10 minuter på ca 200 graders värme.
Äggstanning
Vispa ihop 3 ägg med 1.5 dl grädde och 1 dl mjölk (alternativt välj 2.5 dl matlagningsgrädde). Tillsätt lite salt och muskot om du gillar det. Rör i 2 dl riven cheddar. Häll över den förvällda grönkålen och grädda i ca 25-30 minuter på 175 graders värme.
Recept: Sara “Träningsglädje” Rönne
Fotograf: Sara Rönne
Spenat- och squaschpaj med fetaost
Pajdegen
Blanda 4 deciliter mandelmjöl, 0,5 deciliter mixade sesamfrön, 75 gram smör, ett ägg och lite salt. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda skalet i 10 minuter på 200 grader.
Äggstanningen
Tina fryst hackad spenat i en stekpanna med en skvätt vatten, salt och pressad vitlök. Blanda spenaten med en äggstanning på två ägg, ca 2 deciliter matgrädde/vanlig grädde, salt och peppar.
Hacka schalottenlök och gul lök och stek tillsammans med tunna skivor av gul squash eller zucchini. Ner med squashen och löken i pajskalet och på med spenat- och äggstanningen. Toppa med ett halvt paket fetaost och sedan in i ugnen på 175 grader i drygt 20 minuter.
Fotograf: Jenny Sunding
Filodegsknyten med champinjoner, spenat och fetaost
Filodegsknyten är superenkla att göra och ett bra tips på enkel vardagsmat. Filodegen hittar du i kyldisken du fyller dem med vad som finns hemma.
Vegetariska filodegsknyten
10-12 st
filodeg
champinjoner
paprika
röd lök
babyspenat
fetaost
vitlök
salt, peppar
kokosolja
ägg till pensling
Sätt ugnen på 200 grader. Stek alla ingredienser, utom fetaost, till fyllningen i kokosolja och smaka av med vitlök, salt och peppar. Skär eller smula sönder fetaosten till mindre bitar.
Lägg ihop tre ark filodeg så degen inte blir för tunn och dela i sex lika stora bitar. Lägg ungefär 1-2 msk fyllning per bit och vik sedan ena kanten över fyllningen som ett lock. Formen spelar inte så stor roll, det går minst lika bra att göra filodegsrullar.
Lägg knytena på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg.
Baka i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuters tills de är alldeles gyllenbruna och frasiga.
Glutenfritt? Vill man göra receptet glutenfritt kan man byta ut filodegen mot rispapper eller knåda ihop degen jag brukar använda till mina piroger, den är kanon!
Fotograf: Anja Forsnor
Ärtbiffar med myntasås
Biffarna
5 dl ärtor
2 ägg
2 schalottenlökar/små vårlökar
2 msk hackad färsk mynta
55 g fetaost
zest från en halv citron + lite saft
28 g kokosmjöl (eller annat mjöl)
1/2 tsk havssalt
1/4 tsk svartpeppar
Såsen
1 burk creme fraîche med
1-2 msk pressad citron
1 vitlöksklyfta
1 msk hackad färsk mynta
salt, peppar och en skvätt olivolja
Gör så här
Blanda ihop alla ingredienserna och ställ in såsen i kylen.
Koka ärtorna i några minuter så att de blir mjuka. Blanda ihop ägg, fetaost, mjöl, citronzest och salt och peppar i en bunke. Mixa de mjuka ärtorna med stavmixer (eller liknande) tills det är en tjock massa. Tillsätt ärtmassan i bunken och blanda ihop allt. Låt det vila i ungefär fem minuter innan du börjar forma biffar som du steker på medelhög värme tills de fått färg. Servera med den kalla såsen.
Fotograf: Sandra Hjort