Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

12 tidiga tecken på att du är gravid

Håller du på att spricka av nyfikenhet, men det är för tidigt att ta ett test? Nedan listar vi fjorton tidiga tecken på graviditet som du kan hålla utkik efter! Men kom ihåg att många symtom även kan visa på att mensen är på väg.

Foto: Unsplash

Trötthet

Ett vanligt tidigt tecken på graviditet är överväldigande trötthet. Den beror på stigande hormonnivåer och efter den första trimestern börjar de flesta piggna till.

Ökade flytningar

På grund av att hormonet östrogen ökar kan du märka av mer flytningar när du blir gravid.

Äckliga smaker

Mat och drycker som du vanligtvis tycker om kan börja smaka annorlunda, till och med äckligt. För många är det kaffet som ryker först. Även metallsmak i munnen kan vara tecken på graviditet.

Nidblödning

När ett befruktat ägg fäster i livmoderväggen kan det komma en liten blödning. Den brukar komma några dagar innan din beräknade mens.

Cravings

Blir du helt plötsligt oförklarligt sugen på vissa livsmedel kan det vara ett tecken på att du är gravid.

Yrsel

Det är vanligt att känna sig yr eller till och med svimfärdig i början av graviditeten. Detta kan bero på lågt blodtryck eller lågt blodsocker.

Förstoppad och svullen mage

Kroppen producerar extra progesteron när du blir gravid, detta påverkar matsmältningssystemet och kan leda till att du blir trög i magen. Det kan också fungera tvärtom, att du blir lös i magen.

Kissnödig

Om du plötsligt får ett behov av att kissa oftare, även på natten, kan detta vara ett tecken då kroppen producerar mer urin när du är gravid.

Illamående

Det är vanligt att må illa i början av graviditeten, framförallt om morgonen men även under resten av dagen. Illamåendet brukar vara som värst under den första trimestern.

Ömmande bröst

Ett tidigt tecken på graviditet brukar vara ömmande bröst, de kan kännas tyngre och större, vårtgårdarna kan mörkna och blodådrorna bli mer framträdande.

Humörsvängningar

Humörsvängningar är vanligt och beror på hormonerna. Kanske har du märkt att du blir arg oftare än vanligt och att du gråter för saker som du normalt inte skulle gråta för?

Utebliven mens

Sist men inte minst är den uteblivna mensen antagligen det tydligaste tecknet på graviditet. Spring och köp ett test!

Läs även:

Räddningen för nyblivna föräldrar! 20 saker du FAKTISKT behöver.

Mum-to-be? Här är förlossningsfilmerna som gör dig redo för den stora dagen!

Nybliven mamma – Här är alla gratissaker du kan få till din bebis.

Checklista för BB-väskan – det här vill du inte glömma att ta med till förlossningen!

Därför är det hälsosamt att bära ditt barn – för dig och din bebis skull.

Folsyra - Great Earth KÖP

Folsyra - Great Earth

Gravida rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till tolfte graviditetsveckan, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck.

Pris: 106 kronor.

KÖP

Nästa bild
Folsyra - Apotek Hjärtat KÖP

Folsyra - Apotek Hjärtat

Pris: 49 kronor.

KÖP

Nästa bild
Graviditetstest - ClearBlue KÖP

Graviditetstest - ClearBlue

Pris: 75 kronor.

KÖP

Nästa bild
Multivitamin - Apotek Hjärtat KÖP

Multivitamin - Apotek Hjärtat

Allsidigt kosttillskott med ett balanserat innehåll av ett flertal viktiga vitaminer och mineraler anpassat för den gravida och ammande kvinnans extra näringsbehov. Innehåller extra folsyra, kalcium, D-vitamin samt antioxidanterna C- och E-vitamin som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Folsyra har en roll i celldelningsprocessen och bidrar till vävnadstillväxt hos gravida. Folsyra behövs för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar.
Anpassad dos enligt livsmedelsverket och NNR (Nordiska näringsrekommendationerna).

Pris: 69 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!