Mamma

Därför är det hälsosamt att bära ditt barn – för dig och för din bebis skull

Att bära sin bebis är både mysigt och bra för dig och den lillas hälsa. Och du upptäcker snabbt vitsen av att ha en bra bärsele eller bärsjal – så att du håller bebisen nära men armarna fria. Här är fem anledningar till varför ditt barn bör spendera mycket tid i din famn samt vad som är bra att tänka på.

Foto: Instagram @vikyandthekid/@kenzas

Är du gravid eller nybliven förälder och har sett att “bärsele” står med på många checklistor över produkter att införskaffa till den nyfödda? Så snart du testar ett så kallat ergonomiskt bärdon där dina armar hålls fria kommer du med stor sannolikhet att instämma varför! Det är både praktiskt och hälsosamt. Här är bärabarn-coachen och doulan Ulrika Casselbrants fem anledningar till varför det är så bra att bära runt på sitt barn i famnen:

1. Din bebis kommer att skrika mindre

Ett litet barn som skriker blir oftast lugn av att få komma upp i famnen där hen får vara med i dina rörelser och känna närheten och tryggheten till dig.

2. En enklare vardag

Du vill såklart tillgodose ditt lilla barns behov, men det är samtidigt viktigt att du och din eventuella partner fortsätter att leva ett fungerande liv runt omkring alla bebisbestyr. Med bebisen nära dig skapar ni en trygg anknytning samtidigt som du kan fortsätta att fixa med sådant som du gjorde innan bebisen föddes.

3. Du upptäcker tidiga signaler

Som förälder blir det enklare att uppfatta barnets tidiga signaler när du bär hen med ansiktet mot dig. Du kommer upptäcka att din bebis är hungrig innan hen måste skrika för att få uppmärksamhet, något som ökar trygghetskänslan hos den lilla. När intrycken blir för många kan hen borra in sig i din famn, återigen för att få maximalt med trygg- och närhet.

4. Harmonisk bebis och mamma

Hormonet oxytocin utsöndras både hos dig och bebisen när du bär hen, speciellt om ni har hud mot hudkontakt. Oxytocin brukar kallas för lugn och ro-hormonet och har en välgörande effekt på kroppen. Det kan även hjälpa föräldrar som känner sig nedstämda eller som går igenom en förlossningsdepression.

5. Din kropp kommer att tacka dig

Bärsele eller bärsjal är som sagt att föredra när du ska bära din bebis längre stunder men de gånger du bär hen i armarna så kan barnet vara med och styra hur hen vill sitta. Det är ett bra sätt att träna balans och motorik. När du har selen/sjalen tänk på att bära både på magen, höften och ryggen. Ett varierat bärande aktiverar olika muskelgrupper vilket är precis vad kroppen vill ha.

Tänk på!

– Barnets ansikte ska vara synligt så att hen kan andas ordentligt.
– Du ska nå att pussa barnets hjässa när hen sitter på din mage. Placera bebisens händer nära munnen så att hen har tillgång till dem.
– Selen/sjalen ska sitta tajt för att ge stöd åt barnets nacke, rygg och lår. Men inte för tajt, ryggen ska ha möjlighet att vara lite rundad.
– Barnet ska sitta upprätt, med knäna högre än rumpan och bäckenbotten vinklad mot dig som bär.

Källa: Föräldraguiden Gravid

Du som vill diskutera ergonomiska bärdon med andra föräldrar, ansök om att gå med i Facebookgruppen Bärsjalar (som i skrivande stund nästan har 30 000 medlemmar).

Läs även:

Glömsk och gravid? Forskning visar nu att gravidhjärna faktiskt finns.

Så utövar du yoga under graviditeten – våra bästa tips.

Det här är den enda kryddan du borde undvika som gravid.

13 saker som mammor önskar att de visste – innan de fick barn.

Räddningen för nyblivna föräldrar! 20 saker du FAKTISKT behöver.

Mum-to-be? Här är förlossningsfilmerna som gör dig redo för den stora dagen!

Nybliven mamma – Här är alla gratissaker du kan få till din bebis.

Checklista för BB-väskan – det här vill du inte glömma att ta med till förlossningen!

Foto: Instagram @vikyandthekid/@kenzas

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!