instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
halsa

17 tidiga varningstecken i din relation att ta på allvar redan nu

Av: Metro Mode

Har du träffat en partner som är charmig och härlig på många sätt, men som det av någon anledning inte känns helt rätt med? Kanske har ni bara inte rätt kemi – men det finns också några tidiga varningstecken som kan tyda på att relationen riskerar att utvecklas till något destruktivt och i vissa fall rent livsfarligt.

Foto: Unsplash

Misshandel i en relation kan ta sig många olika uttryck, och börjar sällan med ett slag. Ofta sker det olika typer av psykisk och verbal misshandel innan det övergår till fysisk misshandel. Hemsidan Varningstecken listar en rad tidiga tecken på att din partner kan komma att visa, och kanske redan visar, aggressiva tendenser på något sätt. Och även om du inte tror att det är ett alternativ (vem gör egentligen det i början, då hade man väl knappast gått in i relationen?) är listan här nedanför något du borde ha koll på, för dig och dina närståendes skull.

Det vanligaste är att kvinnor blir utsatta av män, men listan nedan gäller även för dig som är man och för dig som är kvinna och i relation med en kvinna.

Här nedanför listar vi 17 av varningstecknen du bör ta på allvar, samt guidar dig till var du kan vända dig. 

1. Han talar illa om tidigare partners

Han kan inte se att han gjort något fel i relationen. Allt är den före detta flickvännens fel. Han talar om tidigare partners på ett nedlåtande sätt, och kanske även hävdar att han blivit utsatt för misshandel av den före detta flickvännen. Detta är ett varningstecken, likaså om han berättar att den före detta partnern har ljugit genom att anklaga honom för misshandel. Försök i så fall att ta reda på den före detta partnerns version av historien. Han kan förklara ett eventuellt respektlöst beteende gentemot dig med att han själv blivit utsatt för misshandel. En man som verkligen skulle blivit misshandlad av en tidigare partner skulle dock inte utsätta sin nya partner för det han själv blivit utsatt för.

2. Han höjer dig till skyarna på ett överdrivet sätt

Han säger att du är den enda kvinnan som har förstått honom och att du är den enda som har behandlat honom bra. Han sätter dig på en piedestal. Det kommer inte dröja länge förrän han säger att “du är precis som alla andra”. Han kan även göra motsatsen: han kanske talar om sina tidigare partners på ett sätt som gör att du känner dig underlägsen och att du aldrig kan “nå måttet”, vilket ger honom makt över dig.

3. Han respekterar dig inte

Han beter sig respektlöst mot dig genom att skämta på din bekostnad, kanske även inför andra människor. Han är sarkastisk gentemot dig och fnyser åt dina åsikter och upplevelser. Om detta inträffar regelbundet, eller om han försvarar sitt beteende när du säger att du tar illa vid dig, är det troligt att verbal misshandel kommer att prägla er relation.

4. Han sätter dig i skuld till honom

Han är hjälpsam mot dig på ett sätt som får dig att känna dig obekväm. Han får dig ständigt att stå i någon sorts tacksamhetsskuld och blir sur om han inte får hjälpa dig, om du exempelvis tackar nej. Han har åsikter om hur du bör leva ditt liv på olika sätt och blir sur om du inte tar emot hans “tips”.

5. Han vill bestämma över dig

Han är kontrollerande och visar svartsjuka. Han har åsikter om hur du bör klä dig eller hur du bör ha ditt hår och vad du bör säga i olika situationer. Han har svårt att acceptera att du har din egen smak och stil och att ni inte alltid tycker lika. Han gillar inte dina vänner och har åsikter om vilka du bör umgås med. Han har kanske även svårt att acceptera att du pratar med andra män.

6. Han har ingen skuld i något alls

Ingenting är någonsin hans fel. Han får dig att känna skuldkänslor över saker som går fel, och du börjar ta på dig skulden om han beter sig illa eller okänsligt mot dig. Du tänker att du förmodligen överdriver, att det kanske var ditt fel, att han inte kan hjälpa det.

7. Han är alltid i fokus

Han är självcentrerad och har en dubbel standard: han kan behandla dig på ett sätt som han aldrig själv skulle tolerera. Han tycker sig ha rätt till att bli omhändertagen, servad och ompysslad men kan inte göra detsamma för dig. Dessa män har ofta orealistiska förväntningar på sin partner, som för honom ska vara den “perfekta kvinnan”. I början kan hon idealiseras, bara för att snart bli bestraffad när hon inte kan leva upp till hans orealistiska förväntningar. Han kan förvänta sig att du ska förstå hans behov utan att han har förmedlat dem.

8. Han vill kunna ha koll på dig tidigt

Han vill flytta ihop eller gifta sig väldigt tidigt i relationen. Detta är ett sätt för honom att kontrollera dig, att “äga” dig, och han har svårt att acceptera om du vill vänta med dessa saker.

9. Du blir rädd för honom

Han skrämmer dig när han blir arg. Han kan putta dig, säga vagt hotfulla saker, knuffa dig eller närma sig dig på ett hotfullt sätt. Han kan sparka i väggen eller slå sönder saker när han blir arg, ofta är det föremål som du tycker om eller själv äger. Detta ger direkt eller indirekt budskapet: “Se vad jag kan göra. Nästa gång är det din tur”. Om ni grälar i bilen kan han köra farligt fort för att skrämma dig. Han kastar saker omkring sig i vredesmod. Han skyller sina handlingar på dig och menar att det var du som provocerade honom att göra det; hade han inte blivit så arg på dig hade han aldrig behövt ta till detta beteende. Det är viktigt att veta att alla dessa handlingar ingår i det som är fysiskt våld. Har han gjort dessa saker har han redan utsatt dig för fysiskt våld.

10. Han vill “rädda” dig på olika sätt

Han attraheras av sårbarhet och väljer flickvänner som nyligen gått igenom en kris eller förlust av något slag. Han väljer kanske partners som är mycket yngre än honom. Han blir “räddaren”. Han kan till och med “rädda” en kvinna som tidigare varit i ett våldsamt förhållande, bara för att göra samma sak som hennes tidigare partner gjorde.

11. Han behandlar dig olika när ni är ensamma och bland folk

Han behandlar dig annorlunda när ni är tillsammans med andra människor. Han behandlar dig respektlöst när ni är ensamma, men höjer dig till skyarna när ni umgås med andra. Alternativt tvärtom.

12. Han missbrukar droger eller alkohol.

13. Han får dig att göra saker du inte vill

Han pressar dig till sex eller får dig att utföra vissa sexuella handlingar mot din vilja när ni har sex.

14. Du tror och hoppas att han kommer förändras

Du tänker att din kärlek till honom kan få honom att ändra sig så att han inte beter sig respektlöst, okänsligt, sårande eller manipulativt mot dig. Här är det viktigt att veta att din kärlek till honom inte kommer att få honom att förändra sig. Du är ej heller undantaget till den här regeln. Ingen kärlek kan förändra någon med en misshandlande och kontrollerande personlighet. Sanningen är att de flesta män, som drivs av ett behov av makt och kontroll och som beter sig respektlöst på mer eller mindre subtila sätt, inte är kapabla att förändra sig eftersom de får många vinster med sitt beteende och eftersom deras egen problematik är djup.

Du tänker att om du bara beter dig mot honom så som du själv skulle vilja bli behandlad av honom, så kommer han till slut att förändra sig och behandla dig lika väl som du behandlar honom. Det här är ett mycket vanligt tankesätt för kvinnor som själva är måna om att behandla andra väl och som är empatiska och vill vara förstående. Sanningen är att han inte kommer att behandla dig bättre även om du å din sida behandlar honom empatiskt och förstående.  En misshandlare tar det snarare som en invit att fortsätta behandla dig illa. Han kommer att utnyttja din empati och vilja att förstå honom istället för att returnera, återgälda eller själv anamma den.

15. Din självkänsla och ditt självförtroende är inte samma som innan ni träffades

Du har börjat märka att ditt självförtroende och din självkänsla har blivit sämre utan att du egentligen vet varför. Men det tycks ha blivit så i takt med att du inlett ett förhållande med den här mannen. Du vet inte varför, och du lägger skulden på dig själv för förändringen.

16. Han ska berätta för dig hur du är

Han talar om för dig vem du är eller hur du är på ett negativt sätt. Han definierar din person, som om han befinner sig inuti ditt huvud och vet bättre än du vem du är. Det gör han inte. Låt ingen tala om för dig hur du är, vad du tänker, vad du gillar eller inte gillar, vad du har för behov eller vad du har för motiv till det du gör. Att ta sig rätten att definiera någon på detta sätt kan vara ett tecken på en kontrollerande personlighet.

17. Hans negativa kommentarer följer ett återkommande mönster

Alla kan ha en dålig dag, men när beror exempelvis en sårande, kritisk kommentar på att personen ifråga “har en dålig dag” och när är den ett uttryck för verbal misshandel? Om det inträffar flera gånger, om det är ett återkommande mönster och om personen ifråga inte ber om ursäkt, alternativt ber om ursäkt men inte verkar mena det, alternativt ber om ursäkt bara för att sedan upprepa beteendet igen – då är det ett stort varningstecken. Ingen är perfekt, men om hans beteende är återkommande och är ett mönster bör du se upp. Du bör också vara vaksam om beteendet ifråga flyttas över till något annat, till exempel om han har slutat skämta på din bekostnad eftersom du bad honom om det, men istället har börjat ha synpunkter på hur du klär dig eller bestraffar dig med tystnad om du gör eller säger något han inte gillar.

 

Sist men inte minst: lita på din magkänsla. Om du har en dålig känsla, eller en känsla av att något är fel, så är sannolikheten stor att det är det. Du kan prata med dina närstående, men de kanske inte har sett dessa sidor av honom; ibland kan din familj och vänner till och med tala gott om honom och säga att du har träffat en toppenpartner, eftersom han beter sig väl mot dig och dem när ni alla umgås tillsammans. Lita på din egen intuition och våga inse sanningen – och lämna relationen. Ju tidigare desto bättre. Kom igåg att ingen förälskelse är värd att bli behandlad illa för.

Om du behöver råd eller hjälp kan du ringa Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50. På Roks.se (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) hittar du Sveriges jourer och skyddade boenden.

Om du vill dölja ditt besök på den här sidan eller andra hemsidor guidar polisen dig till hur du gör det här. Hos dem kan du också läsa om vilken hjälp du kan få.

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår