Hälsa

3 enkla vardagsövningar som förebygger huvudvärk och förbättrar din hållning

Nästa gång du känner huvudvärken komma smygande runt tre-tiden på eftermiddagen, stoppa inte bara i dig en smärtstillande tablett utan fundera över vad värken kan bero på. Många typer av spänningshuvudvärk kan förebyggas med enkla vardagsövningar!

Foto: Unsplash/Josefines Yoga – Metro Mode

Ett vanligt resultat av att sitta många timmar framför datorn är att axlarna blir framåtroterade, hakan åker fram och du sjunker ihop i övre delen av ryggen. Dålig hållning helt enkelt. Det här skapar en spänning (sammandragning) i musklerna som först visar sig som en stramande känsla i axlar och nacke – och därefter blommar ut i huvudvärk eftersom muskelsammandragningen gör att blodflödet minskar till blodkärlen i huvudet.

Kroppsmedvetenhet är ett sätt att förebygga huvudvärken. Förutom att röra på sig regelbundet under dagen och att stå upp så mycket som möjligt (höjbart skrivbord är guld värt för kroppen) så finns det enkla övningar du kan göra för att undvika att dra på dig en jobbig spänningshuvudvärk efter en lång dags arbete. Här listar vi tre enkla övningar som du kan göra var och när som helst för att må bra i vardagen.

3 Övningar som förebygger huvudvärk
Upprepa de här övningarna några gånger om dagen. Sätt en timer på för- och eftermiddagen som säger till när det är dags.

1. Lång nacke
Stå (med lika mycket vikt på båda fötterna) eller sitt på en stol. Sträck på dig som om någon drar ett snöre rakt upp från din hjässa. Dra in hakan och böj sedan huvudet framåt för att stretcha ut nacken.

2. Överkroppsrotation
Sitt på en stol med stolt hållning. Sträck ut höger arm bakom dig och ta tag i stolsryggen samtidigt som du roterar kroppen åt vänster. Fäll in hakan och luta huvudet åt vänster. Lägg vänster hand på höger sida av huvudet och dra försiktigt, för en mer intensiv stretch. Upprepa sedan på andra sidan.

3. Örnarmar
Sträck armarna rakt ut framför dig i axelhöjd med handflatorna mot taket. Korsa höger överarm över vänster. Böj armbågarna och kom med fingertopparna mot taket så att handryggarna ligger mot varandra. Om det går, vrid underarmarna runt varandra så att vänster hand eller fingrar hamnar i höger handflata. Lyft armbågarna till axelhöjd och sträva med fingertopparna mot taket. Upprepa sedan på andra sidan.

Foto: Instagram @pillowhuggeruk

Örnarmar är en skön övning för att stretcha ut musklerna mellan skulderbladen

Källa: Yogajournal.com

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!