Hälsa

3 tecken på att du kan ha ett svagt immunförsvar

Har du en känsla av att ditt immunförsvar behöver en boost? Här är tre tecken att se upp för – och tips på hur du stärker din hälsa.

Foto: Pexels

Frekventa förkylningar, munsår och kronisk stress – vi listar tre tecken på ett svagt immunförsvar som kan vara bra att känna till.

1. Du blir ofta sjuk – och det tar dig längre tid än vanligt att bli frisk igen

Att bli förkyld några gånger om året är självklart helt normalt, och ofta tar det någon vecka innan man är återställd. Men om du ständigt drabbas av nya förkylningar – eller till och med ofta blir matförgiftad – kan detta tyda på ett svagt immunförsvar.

2. Du är ständigt stressad

Kortvarig stress är inte något som är skadligt, men kronisk stress kan ha negativa effekter på kroppen. Bland annat kan det orsaka ett försvagat immunförsvar, vilket i sin tur leder till fler infektioner och dålig återhämtning från sjukdomar.

3. Du får ofta munsår, eller hade bältros som barn

De virus som orsakar munsår och bältros är båda delar av herpesvirusfamiljen. När du väl har fått ett herpesvirus går det in i ett vilande tillstånd i kroppen, men vid stress eller försvagad cellulär immunitet kan viruset åter aktiveras. Om du ofta drabbas av munsår kan detta med andra ord innebära att ditt immunförsvar inte är på topp.

Så stärker du ditt immunförsvar

Om du misstänker att du har ett svagt immunförsvar kan du prova följande åtgärder:

  • Ät en mångsidig kost. Ladda upp med livsmedel som innehåller C-vitamin och betakaroten, zink och selen. Vi rekommenderar mörka bladgrönsaker som grönkål, djupt pigmenterade bär som björnbär och tarmvänliga, fiberrika grönsaker som kål, broccoli och ruccola, samt nötter, frön och skaldjur. Prova även “supermat” som gurkmeja, rosmarin, kryddnejlika och grönt te.
  • Försök vara ute i solen 10-15 minuter om dagen.
  • Få tillräckligt med sömn. Kronisk sömnbrist är förknippat med högre inflammation och mer frekventa infektioner. När vi sover kan kroppens celler lägga all energi på att försvara sig mot virus och bakterier.
  • Sluta röka.
  • Dra ner på din alkoholkonsumtion.
  • Stressa mindre.

Källa: CNBC

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!