Hälsa

3 viktiga anledningar till varför du ska börja lunchträna – nu!

När dagarna så småningom börjar bli mörkare är det viktigt att ta vara på så mycket dagsljus som möjligt. Så lite som 15 minuter om dagen räcker för att du ska må bra och få ny energi!
lunchtraning
Det blir mörkare och mörkare när du går till jobbet på morgonen – och inom ett par månader kommer det att ha börjat skymma när du lämnar kontoret på eftermiddagen. Under höst- och vintermånaderna här i Sverige är det viktigt att ta vara på lunchen för att fånga några av dygnets ljusa timmar. Passa på att kombinera lunchturen med ett träningspass, frisk luft och pulshöjning i ett! Ett extra bra upplägg för dig som annars har svårt att hinna med träningen på grund av fullspäckade morgnar och kvällar.

Lunchträningen är bra av så många olika anledningar! Här är 3 starka argument varför du genast ska boka in ett lunchpass:

1. Du håller dig i form
Du blir starkare, uthålligare, rörligare och får alla andra fysiska fördelar som träningen ger, beroende på vad du väljer att träna.

2. Du blir mindre stressad
När du tränar utsöndras endorfiner, kroppens eget “må bra-hormon” som gör att du slappnar av och känner dig glad. Ett perfekt avbrott under en stressig dag.

3. Du blir piggare
Den friska luften, träningen i sig och avbrottet från jobbet gör dig garanterat piggare och mer kreativ under resten av dagen. Försök att komma ihåg det när du funderar över om du verkligen hinner gå ut en stund under lunchen. Du kommer att bli mer effektiv, det vill säga spara tid om du bara ger dig själv tid att träna en stund först.

Så här får du ut så mycket som möjligt av dina lunchraster:

Tydliga mål
Ett snabbt och motiverande upplägg är att välja en övning du tycker är utmanande och svår. Bestäm ditt mål för veckan, till exempel att du ska klara att göra tio armhävningar på tå eller 20 burpees på en viss tid, varje dag. Peppa dina kollegor att vara med i utmaningen!

Trappträning
Hitta en lång trappa där det tar åtminstone 20 sekunder att springa upp till toppen. Jogga lugnt i 5-10 minuter innan du börjar passet. Spring upp- och nedför trappan. Gör därefter en styrkeövning, till exempel 10-12 repetitioner av benböj, utfall, burpees eller armhävningar. Upprepa trapplöpningen, nästa gång du kommer ner väljer du en annan styrkeövning (eller samma – beroende på vad du vill fokusera på). Gör så många varv du hinner på 15 minuter. Här tipsar PT-Fia om mer trappträning.

Träningsdejt
Träningen blir både roligare och mer motiverande om du kör passet med dina kollegor. Värm upp med 5-10 minuters jogg. Varva sedan 30 sekunder löpning med 30 sekunder gång i fem minuter. Ta sedan ledningen och bestäm löptempot. Spring i 1-3 minuter och gå i en minut. Byt sedan plats med någon av dina kompisar och repetera sekvensen 2-4 gånger. Lägg till en sekvens för varje träningstillfälle. Efter hand kan ni förlänga tiden och farten i varje repetition.

Ta en powerwalk!
Om du inte har möjlighet att duscha på jobbet kan du ta sväng i lugnare tempo så att du kommer ut en stund utan att bli så svettig. Gå raskt så länge du har tid (innan kontoret kallar igen) eller jogga lätt. Efter passet gör du det bästa av situationen: Tvätta av dig i handfatet och badda med en handduk.

Tänk på! D-vitamin bildas i kroppen när solen lyser på huden och på sommaren räcker det med cirka 15-30 minuter ute i starkt dagsljus för att nå upp till kroppens D-vitaminbehov. Under årets mörka månader är det svårare för kroppen att tillverka tillräckligt med D-vitamin från solljuset, då behöver du vara extra noga med att vara ute så mycket som möjligt under dagen, äta D-vitaminrik kost och ta eventuella tillskott. D-vitamin behövs för många viktiga funktioner i kroppen, bland annat för att stärka skelettet, immunförsvaret och humöret.

Foto: Unsplash
Källa: Kostdoktorn.se

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!