Hälsa

5 bästa dryckerna när du vill somna snabbare och sova bättre

Pyjamas, tända ljus och en bra bok (eller okej, senaste avsnittet på Netflix…). Lägg till en lugnande dryck och du har goda förutsättningar för en lång och skön nattsömn. Här är fem drycker som passar perfekt innan läggdags!

Foto: Unsplash

En kopp hett rooiboste i soffan i stället för ännu en kaffe – en kvällsrutin många håller hårt på. Och visst är det så att vi bör skippa koffeinet (om det inte handlar om en powernap), men det finns fler alternativ än det röda teet, här listar vi fem:

Källa: PureWow.com

Kamomillte

Kamomillte

Kamomill är en läkeväxt som länge använts för sina inflammationshämmande och bakteriedödande egenskaper. Den prästkrageliknande blomman har även en lugnande effekt på kroppen vilket gör den till en utmärkt dryck innan det är dags att krypa ner under täcket. Brygg en kopp och låt teet dra så länge som rekommenderas på förpackningen, så att du får ta del av kamomillens alla fördelar.

Foto: Pexels

Nästa bild
Honung

Honung

Det här är visserligen ingen dryck i sig men du kan maximera andra dryckers lugnande effekt genom att tillsätta honung. Att spetsa sitt te med lite honung är alltså inte bara en förkylningskur utan även bra för din sömn. Det naturligt förekommande sockret i honungen ökar din kropps insulinnivåer precis tillräckligt för att aminosyran tryptofan lättare ska tas upp i hjärnan. Tryptofan är i sin tur en viktig pusselbit i tillverkningen av serotonin och melatonin, som styr kroppens sömncykeln och gör dig sömnig och dåsig.

Foto: Pexels

Nästa bild
Mandelmjölk

Mandelmjölk

Häll upp ett glas osötad mandelmjölk. Du gör den enkelt själv, här finns vår steg-för-steg-guide. Mandlar innehåller kalcium och magnesium som är två viktiga mineraler för en god nattsömn. Som en extra hälsoboost, testa att göra Golden milk där du blandar mjölken med gurkmeja som bland annat skyddar mot inflammationer, förbättrar matsmältningen och är välgörande för huden.

Foto: Pexels

Nästa bild
Banansmoothie

Banansmoothie

Mixa en banan med mandelmjölken och du har fixat en riktigt sövande smoothie. Bananen är fullproppad med viktiga ämnen för att kroppen ska kunna slappna av och sova gott, som tryptofan, magnesium och kalium. Om du inte nöjer dig där, toppa med en sked osötat jordnötssmör för ännu mer tryptofan.

Foto: Pexels

Nästa bild
Körsbärsjuice

Körsbärsjuice

Ett glas körsbärsjuice innan läggdags kan förbättra din sömnkvalitet, visar bland annat en studie i European Journal of Nutrition. Anledningen till sömnförbättringen verkar vara att juicen höjer nivåerna av sömnhormononet melatonin. I studien användes de syrliga Montmorency-körsbären (tart cherries) som är vanliga i bland annat USA, Frankrike och Kanada. Kolla hos din hälsokostbutik eller passa på att testa när du är ute och reser.

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!