Hälsa

5 hälsoråd som kan förlänga ditt liv med 10 år

Genom att följa fem enkla råd kan du förlänga livet med tio år, det menar iallafall Harvardprofessorn Frank Hu som forskat länge på hur livsstil och kost påverkar människors livslängd.

Foto: Unsplash

Genom att följa fem enkla råd kring mat och livsstil kan livet förlängas med upp till tio år enligt en professor från Harvard. Det bygger han bland annat på en av världens största koststudier som bland annat kartlagt livsstil och sjukdomar hos drygt 280 000 amerikanska kvinnor.

Att avstå från tobak är ett av de viktigare tipsen, detta delvis för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Kaffedrickande har däremot visat sig vara kopplat till en ökad livslängd. Lågt alkoholintag och regelbunden motion är andra faktorer som spelar in. Nedan kan du läsa mer om de fem råden som kan påverka din livslängd avsevärt!

Fem hälsoråd som kan påverka livslängden

 • Fysisk aktivitet 
  För att få full poäng när det kommer till fysisk aktivitet krävdes minst 3,5 timmar i veckan. Det motsvarar ca 30 minuter snabb gång per dag.
 • Kost 
  En sund kost är enligt Healthy eating index en kost som liknar medelhavskosten, men utan potatis, raffinerade kolhydrater och vitt mjöl.
 • Vikt 
  En lätt övervikt är inte speciellt skadlig så länge den är stabil, undvik däremot kraftig viktuppgång. Helst ska du ha ett BMI mellan 18,5-24,9.
 • Tobak 
  Undvik rökning.
 • Alkohol
  Ett lågt eller måttligt intag av alkohol, motsvarade 1-2 glas vin om dagen.

  Källa: SvD

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!