5 sätt att göra dina recept mer hälsosamma med nyttiga frön
Vegansk majonnäs, fröströssel och sesampanerad halloumi – att öka sitt intag av frön (och nötter) är ett bra sätt att få i sig mer protein och nyttiga fetter. De flesta fröpimpade rätterna blir dessutom mer näringsrika.
Nedan ger Sofia Ståhl, PT-Fia, sina 5 bästa tips för hur du på ett enkelt och gott sätt kan addera frön i maten.
Nyttiga frön
Köp ett gäng olika fröer i matbutiken och blanda ihop i en glasburk som får stå framme i köket. Det ger dig världens bästa strössel som du kan toppa allt från gröt, smoothies, hembakat bröd, sallader och såser med. Det ger vitaminer, mineraler, fibrer och bra fetter.
Nyttiga frön
Gör en enkel och god vegansk majonäs genom att mixa samman valfria frön eller nötter, t.ex. cashewnötter eller pumpakärnor med ingefära, olivolja, citron, vatten och vit balsamvinäger. Höfta fram måtten genom att mixa och smaka av tills du hittar önskad konsistens och smak.
Nyttiga frön
Addera fröer när du bakar för att öka proteinhalten och få fler härliga näringsämnen. Dra ner solroskärnor i brödet, addera någon sked chiafrön i toppingen på bullarna eller strössla sesamfrön över dina scones.
Nyttiga frön
Gör en egen grötblanding genom att blanda ihop havregryn, kanel och några frösorter. Lägg i blöt över natten direkt i kastrullen och koka upp med en sked kokosolja och lite salt. Det ger en betydligt mer mättande gröt och blir en stadigare (och mer näringsrik) frukost.
Nyttiga frön
Gör du som många andra och äter mindre kött? Använd frön och nötter för att öka ditt proteinintag. Frön och nötter går att strössla över det mesta och passar ihop med nästan alla måltider och rätter. Panera halloumin i sesamfrön, använd nöt -eller frösmör som pålägg, toppa glassen med kokos och hackade nötter, strössla pumpakärnor över fisken och brödet eller piffa till salladen med fröblandningen ovan.