6 supergoda recept på nyttiga våfflor som får din kropp att jubla
Vem har sagt att våfflor alltid måste göras på det gamla klassiska sättet? Ibland (läs: ofta!) är det roligt att variera ingredienserna för att få fram nya smaker och mer näring för kroppen. Här hittar du sex recept som är lika goda som nyttiga.
I den här artikeln förekommer annonslänkar till återförsäljare.
Rå kakao, banan, chiafrön, kikärter och zucchini (!) är bara några av de näringsrika ingredienserna som återfinns nedan, där bland annat Edita “Foodjunkie” Renlund har tagit fram fyra av recepten. Blanda, grädda och njut!
Chokladvåfflor gjorda på banan
Ingredienser
1 dl mjöl (du kan använda tex vete- eller rismjöl)
1 banan
1 dl valfri mjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk rå kakao
1 nypa salt
1 msk kokosolja
1 msk chiafrön
Gör så här
1. Mixa allt och ställ in smeten i kylen medan våffeljärnet blir varmt. Även om det bara handlar om typ tre minuter så gör det susen för att få chiafröna att ta fart och smeten att dra ihop sig.
2. Grädda och toppa med till exempel kokosgrädde, smält honung (som du ställer i mikron i 30 sekunder) och färsk kall mango.
KÖPFotograf: Foodjunkie/Metro Mode
Mandelvåfflor
Ingredienser
(ca 3 stycken)
1 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 dl vatten
30 gram smält kokosfett
2 stora ägg
Fotograf: Unsplash
Potatis, zucchini- och halloumivåffla
Ingredienser
(ca 3 våfflor)
8 kokta potatisar
1 zucchini
1 halv halloumiost
Gör så här
1. Skala den kokta potatisen. Riv zucchinin ner i en ren kökshandduk och pressa ur all saft. Riv halloumin och blanda med potatisen och zucchinin.
2. Knäck i ett ägg, salt och peppar. Mixa allt till en smet.
3. Grädda i våffeljärnet. Servera med till exempel kesella, persilja och chiliflingor på.
Fotograf: Foodjunkie/Metro Mode
Våfflor med mandelmjöl, chiafrön och hasselnötskräm
Ingredienser
(ca 8 stycken)
1,5 dl valfritt nötmjöl eller fint mixade nötter (tex mandel- eller hasselnötsmjöl)
1 dl havremjölk
0,5 dl vispgrädde
3 ägg
1,5 tsk bakpulver
2 tsk chiafrön
1 nypa salt
Smör till stekning
Gör så här
1. Värm våffeljärnet. Lägg chiafrön i en mixer eller matberedare och mixa till ett fint mjöl.
2. Häll ner resten av ingredienserna och mixa samman. Smörj våffeljärnet med smör och grädda till våfflor.
3. Servera med grädde, bär och egengjord hasselnötskräm.
Ingredienser:
2 dl hasselnötter
2 msk kakao (raw eller vanlig)
0,75 dl ekologisk honung
En nypa salt
1 krm ekologiskt äkta vaniljpulver
ev. 1-2 tsk kokosolja
Gör så här:
Rosta hasselnötterna på en plåt med bakpapper i ugnen på 175 grader i cirka 8 minuter så att skalet spricker men inte bränns. Skrubba dem så att skalet lossnar med en handduk. Mixa nötterna i en mixer tills det blir ett smör (tillsätt kokosoljan om det inte blir ett smör) tillsätt resten av ingredienserna och mixa tills du är nöjd med konsistensen. Häll upp i en burk, förvara i kylen. Ta fram en stund innan servering.
Det blir för övrigt godast att låta våfflorna svalna en stund innan de äts. Annars smälter vispgrädden …
KÖPFotograf: Sofia "PT-Fia" Ståhl
Kikärtsvåfflor
Ingredienser
4 dl kikärtor (det är mer ekonomiskt att koka dina egna!)
4 dl mandelmjöl
1 msk kokosolja
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk färsk persilja eller timjan
Mixa ingredienserna och sedan in i våffeljärnet. Till det ser ni att jag gjorde något spännande.. eller så ser den väldigt spännande ut de där stora gröna huvudet. Den smakar som blomkål, så den här salladen kan man ha antingen ha blomkål eller broccoli i tycker jag. Det slungade jag med ganska mycket fetaost, citron, olivolja, salt och svart peppar
KÖPFotograf: Foodjunkie/Metro Mode
Potatisvåfflor
Gör så här:
Skala och riv 8 st potatisar
Kläm ut all saft
Blanda i olivolja, salt och peppar
Värm våffeljärnet med olivolja
Dela upp smeten och låt den vara i en bra stund.
Valnötssås:
2 nävar valnötter
1 vitlök
en skvätt vatten
en näve färsk basilika
1 tsk kokosolja
2 msk ost, valfri
salt
peppar
Valnötssåsen är även perfekt och enkel att göra när man vill ha någonting gott till ex bönpasta eller liknande.
Fotograf: Foodjunkie/Metro Mode