Hälsa

5 tips för dig som hatar löpning – gör som Karlie Kloss och bli en grym löpare

Om du tycker att löpning är tråkigare än att stirra på målarfärg som torkar, hur många nya träningstights du än fyller garderoben med – då är det här tipsen du ska läsa.

Foto: Instagram @karliekloss

Okej, så här är det. Första gången du ger dig ut på en löprunda efter ett långt uppehåll (ja vi vet, senaste gången kan ha varit på högstadiet) så kommer det varken att kännas bra eller roligt. Det är bara superjobbigt. Runda två och tre lika så, men håll ut – det blir bättre.

Nyckelordet är tålamod. Vilken träningsform du än testar så är det tufft i början innan kroppen förstår och börjar anpassa sig till utmaningen, löpning är inget undantag. Se det som en tröskel du måste ta dig över innan du börjar känna av alla fantastiska fördelar som löpningen ger. Starkare hjärta och muskler, mer energi, bättre humör och mindre stress i kroppen, för att bara nämna några. Du kommer också upptäcka snart att rundan som för en månad sedan kändes maratonlång, numera är över på ett kick. Alla endorfiner och dina fina träningsresultat gör att du aldrig vill lägga bort löpningen igen. Om du bara ger det tid – och kollar in våra bästa tips för hur du blir BFF med löpskorna. Vi lovar, det går!

Utrustningen

Snygga kläder är bra för träningsmotivationen, men det krävs mer än så för att dina träningsplagg faktiskt ska göra att du börjar gilla löpning. Den snygga designen och färgerna måste kombineras med bra funktion, det vill säga att du väljer funktionsmaterial som andas och transporterar bort fukt och att plaggen inte skaver, skär in eller är alldeles för bylsiga så att du blir störd och begränsad under passet. Ett par välsittande löparskor är också a och o. De ska passa din fot, ditt löpsteg och din träning – gå allra helst till en specialiserad löpbutik för att få hjälp. Det är det värt!

Varva jogg och gång

Börja med att varva jogg och gång. Värm upp med några minuters rask gång, jogga därefter så länge du kan (innan du blir så pass andfådd att du inte orkar längre), gå sedan en stund för att hämta andan igen. Fortsätt på samma sätt i cirka 30 minuter. Med tiden kommer du att kunna förlänga joggperioderna utan att behöva gå. Det är mycket bättre för kroppen och för motivationen att successivt trappa upp intensiteten än att köra slut på sig helt och hållet under de första passen.

Lura dig själv

Ett annat knep är att intala dig själv att du bara behöver vara ute i 15 minuter. När kvarten har gått så kan du avsluta passet om du vill, även om det mest troliga är att du kommer fortsätta nu när du väl fått upp farten och pulsen. Den jobbigaste och tråkigaste delen är ju många gånger att ta sig ut genom dörren.

Tydlig målsättning

Fundera över varför du tränar och vad du vill uppnå med dina pass, skriv ner ditt recept på framgång och sätt upp på kylskåpet eller ovanför skrivbordet. Genom att ha ett tydligt syfte och mål med träningen kommer det kännas mycket lättare och roligare att ta sig ut i spåret. Prata ihop dig med en eller flera kompisar och kollegor som också vill börja springa, så att ni kan träna tillsammans och peppa varandra. Starta till exempel en facebook-grupp där ni kan posta inspirerande inlägg.

Gör som supermodellen

Coola Karlie Kloss syns ofta i träningssammanhang på sin Instagram: i yogasalen, boxningsringen och bland redskapen på gymmet. Löpning är en annan favorit och Karlie ser alltid till att packa ner löpskorna när hon reser. Men så har det inte alltid varit, tidigare fanns träningsformen på modellens mardrömslista.


– Jag orkade aldrig springa längre än 10 minuter! Men så bestämde jag mig för att gradvis öka mer och mer tills jag till slut vågade utmana mig själv att springa ett halvmaraton (21,1 km, reds.anm.). På något sätt lyckades jag genomföra det – och det är verkligen sant att övning ger färdighet, speciellt när du gör något fysiskt. Du klarar så mycket mer än vad du tror, säger Karlie till brittiska Byrdie.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!