Hälsa

6 mellanmål att äta efter träning – för starka och snabba resultat

En balanserad och väl sammansatt kost gör att du mår bättre i vardagen samtidigt som dina träningsresultat får en riktig skjuts. Här tipsar vi om hur du ska äta efter dina löppass för att få ut så mycket som möjligt av träningen.

mellanmal efter traningFoto: Unsplash

Rätt mat efter träningen är många gånger avgörande för dina resultat i löpspåret. Näringen från maten är dessutom viktig för immunförsvaret och för kroppens återhämtning. Det är många som blir sjuka i samband med att de drar igång tuffa träningsprogram, vilket ofta beror på att kosten inte ger tillräckligt med näring och energi. Och för att få bra träningsresultat bör du dessutom också tänka på när du äter.

Återhämtning efter passet
Efter ett hårt träningspass är musklerna i en nedbrytande (katabol) fas och behöver näring och vila för att bygga upp sig igen så att den blir ännu starkare. Det är alltså efter själva träningspasset som du får resultaten – om du låter kroppen återhämta sig ordentligt. Att aldrig vila eller att svälta sig är ett väldigt osmart alternativ, vad du än har för träningsmål. Kroppen får inga nya byggstenar eller energi att fortsätta träna med och du blir lättare sjuk.

Maten du äter efter träningen blir till byggstenarna som din nya, starkare kropp består av. Därför är det viktigt att de här byggstenarna består av hög kvalitet med massvis av näring. Om det dröjer ett dygn eller mer innan ditt nästa träningstillfälle kan du utan problem vänta en stund med matintaget, ha som riktlinje att äta din måltid eller ditt mellanmål inom 1-1,5 timme efter att du avslutat passet. Ska du träna igen redan samma dag är det viktigt att du äter någonting direkt efter det första passet så att du har nya krafter till nästa omgång.

Fyll på med det här efter träningen!

Protein – som består av aminosyror och är det viktigaste näringsämnet för att kroppen ska bli starkare efter passet. Aminosyrorna bygger upp många strukturer och funktioner i kroppen, som muskler, hår, naglar, antikroppar i immunförsvaret, enzymer och hormoner.

Kolhydrater – som är kroppens främsta bränsle när du tränar med hög puls. För att du ska orka prestera måste du se till att både ladda inför och återhämta dig med kolhydrater av bra kvalitet.

Vatten – I samband med konditionsträning är det inte bara maten som spelar roll utan det är även mycket viktigt att dricka ordentligt för att du ska behålla kroppens vätskenivåer.

6 mellanmål att äta efter löpningen

1. Smoothie på yoghurt, havregryn, och frukter som banan och mango och/eller bär.

2. Açaibowl som du toppar med till exempel hackade nötter, frön, granola, kokoschips och bär. Här hittar du vår guide till det trendiga häslo-mellanmålet.

3. Grov macka (långsamma kolhydrater) med rejält proteinrikt pålägg, till exempel ost och grönsaker, keso, ägg, skinka, nötsmör, vegetabilisk ost eller makrill.

4. Gröt, där du vispar ner ett ägg strax innan den kokat klart (bra kombo av kolhydrater och protein). Toppa med frukt/bär och mjölk/vegetabilisk mjölk

porridge
5. Torkad frukt och nötter eller en Rawfood-bar.

6. Bananpannkakor som du toppar med kvarg/yoghurt och bär.

Enkelt Recept

Mixa 2 ägg, två bananer, 1/2 dl havregryn, lite fiberhusk, lite bakpulver och en gnutta flingsalt i en mixer och stek i kokosolja på mellanhög värme.

bananpannkakor-recept-frukost
Du kan också planera in träningspasset precis innan en av dina huvudmåltider. Tänk då på att få en bra mix av av kolhydrater, protein, fett och grönsaker.

Innan träningen då?
Det kan kännas obekvämt att springa med en större mängd mat i magen, så undvik att äta alltför nära innan passet. Runt 2-4 timmar är en bra tumregel, det är tiden det tar för magsäcken att tömmas efter en måltid. Testa dig fram vad som funkar bäst för dig! Före passet bör du undvika för mycket fiber och ett högt fettintag (långsammare magsäckstömning) eftersom det kan ge mag-tarmbesvär.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!