6 mellanmål utan nötter – som du enkelt tar med i väskan
Nyttiga och goda mellanmålstips får vi aldrig för många av, men nyttigt är ofta synonymt med nötter – och långt ifrån alla tål eller gillar de små bruna rackarna. Här listar vi sex garanterat nötfria mellanmål som du antingen fixar hemma eller köper på stan.
1. Keso med frön och frukt
Kvarg eller keso som du toppar med torrostade frön (vi gillar sesamfrön, solrosfrön och pumpakärnor) och tex hallon, skivad banan, äpple och kanel.
2. Grönsaker med dipp
Skär upp ett knippe grönsaksstavar och ta med dig i en burk till jobbet. Välj gärna grövre varianter som morötter och selleri (hellre än gurka som inte mättar särskilt bra). Eller bryt buketter av blomkål och broccoli. Förbered en hummus eller annan dipp som du låter stå i kylskåpet, redo att plockas fram när du behöver den. Mixa en enkel hummus på på kokta kikärter, citronsaft, lite vitlök, olivolja, spiskummin och salt.
3. Kokt ägg
Ägg är proteinrikt, mättande och går att variera i massor – eller så äter du det som det är. Många matbutiker, pressbyrån och 7Eleven säljer färdigkokta portionsförpackade ägg. Ett snabbt och smart mellanmål, kombinera gärna med en frukt.
4. Avokado på knäcke
Finns det något godare än en riktigt mogen avokado? Nej, antagligen inte. En enkel mellanmålsvariant är att ha ett paket knäckebröd nära till hands. Fördela mosad avokado på två skivor och toppa med chiliflingor och lite havssalt. En skvätt citronsaft är pricken över i.
5. Birchermüsli
Birchermüslin har fått sitt namn efter den schweiziska läkaren Maximilian Bircher-Brenner som runt 1900 tog fram grundreceptet på den här krämiga müslin till patienterna på sin klinik. En föregångare till dagens populära overnight oats. Så här gör du en enkel och nötfri variant.
2 portioner
25 g torkade aprikoser, strimlade
1,5 dl naturell yoghurt alt. kokosmjölk
0,5 dl apelsinjuice
0,5 dl russin
0,5 dl havregryn
1 msk linfrön
en nypa malen kanel
Gör så här:
Strimla aprikoserna. Blanda alla ingredienser i en bunke och dela sedan upp blandningen i två glasburkar. Sätt på locken och ställ kallt över natten. På morgonen toppar du med bär och frukt och tar med i väskan.
Receptkälla: www.arla.se.
KÖP6. Smartbars utan nötter och frön
Du behöver:
2 dl färska dadlar, plocka ur kärnorna
2 dl havregryn
1-2 dl riven kokos
2 msk kakao
2 msk kokosolja
valfri kryddning: apelsinskal, kanel, ingefära, kaffe, chili – eller ingen alls
Gör så här:
Kör allt i en matberedare, med s-kniv i botten, till en rejäl deg. Om du vill kan du knåda in lite hela gojibär eller mullbär i degen också. Platta ut på ett bakplåtspapper och vik in alla kanter så att degen är fången i ett paket,som du kan pressa ut till en fyrkant. Lägg in i frysen någon timme och skär sedan i bitar.
Receptkälla: www.rasmart.se
KÖP