instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
halsa

7 frågor och svar om menskoppar

Av: Metro Mode

Mensskydd är en återkommande fråga för halva befolkningen. Vilka är bäst och mest bekväma? Hur tar man bäst hänsyn till miljön och samtidigt har ett bra och säkert mensskydd? Menskopparna har blivit allt mer populära de senaste åren, nedan listar vi sju frågor och svar för dig som är nyfiken på att testa något annat än bindor och tamponger!

Foto: Lunette

Varför välja menskopp?

Det finns många fördelar med menskoppen, inte minst är det ekonomiskt smart i längden då du inte behöver köpa engångsprodukter och då en menskopp kan hålla i upp mot tio år är det också klimatsmart. Både bindor och tamponger kräver en hel del resurser för att tillverkas. Menskoppen rymmer också mer blod och du behöver tömma den mer sällan än vad du behöver byta binda eller tampong. Det är också smidigare att bada med menskopp då den inte suger upp något vatten.

Vilken passar bäst?

Det finns många olika sorters menskoppar på marknaden, och det gäller att hitta just den som passar dig. De kommer i olika material och storlekar, tjocklek och mjukhet. Det är också viktigt att köpa en bra sort, att den är steril och inte läcker farliga kemikalier. Försök ta hänsyn till saker som ålder, hur rikliga dina menstruationer är, om du lätt blir kissnödig eller har fött barn. Detta kan vara avgörande för om du bör satsa på en mindre eller större modell.

Hur sätter man in en menskopp?

Det kan vara lite knixigt de första gångerna, men man brukar få kläm på det efter lite övning. Det är viktigt att du är avslappnad när du övar dig och det brukar rekommenderas att man viker menskoppen så att den ser ut som ett C innan man sätter in den. Har man problem att få koppen att vecklas ut ordentligt kan man testa att bara vika ner ena sidan, och man kan även försöka sig på “origami-vikningen” som gör koppen extra liten. Det finns många olika tutorials på nätet.

Hur tar man ut den?

Många kan behöva klippa av en bit av den lilla piggen som sitter längst ner, det kan kännas skrämmande med tanke på att man ska försöka få ut koppen också. Men du kan lita på din slidmuskulatur. För att få ut koppen nyper du ett tag om botten så att “förseglingen” släpper samtidigt som du drar försiktigt. Ibland behöver man krysta litegrann för att hjälpa den på vägen. Är den svår att nå kan du testa att sätta dig på huk och krysta tills du når den.

Menskoppen har fastnat, vad gör jag?

Först och främst är det viktigt att påminna sig själv om att menskoppen inte kan försvinna in i kroppen. Testa att krysta försiktigt, det brukar räcka. Hjälper inte det handlar det antagligen om att du är spänd i kroppen. Försök att slappna av. Om det inte går, gör något annat en stund och försök sedan igen lite senare. Fungerar ingenting kan du höra av dig till vården och bli guidad av en barnmorska över telefon eller få hjälp att ta ut den på en mottagning.

Den läcker, varför?

Anledningen till att koppen läcker beror oftast på att den inte sluter tätt. Då kan mensen rinna ut längs yttersidorna på menskoppen. Första steget är att se till att den vecklats ut ordentligt inne i slidan. För upp fingrarna och känn efter så att kanterna ligger mot slidväggarna, snurra lite för att släppa ut luft. Det kan också vara så att du behöver byta modell.

Är det ohygieniskt?

Menskoppar är gjorda i silikon och gummi och är därför lätta att rengöra. Var noga med rengöringen och att sköta din handhygien innan du för in den så ska det inte vara någon fara. Kokning rekommenderas också som rengöring efter varje mens och innan första användning. Några minuter brukar räcka och du kan med fördel stoppa in den i en ballongvisp för att försäkra dig om att den inte bräns mot botten.

Källa: Expressen

Annons
Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår