7 riktigt goda, nyttiga och enkla recept som du kan göra med ägg
Visste du hur mycket smarriga och nyttiga saker du faktiskt kan tillaga med hjälp av den enkla ingrediensen ägg?
En råvara som alltid är bra att ha hemma är ägg. De har lång hållbarhet, innehåller massa mättande proteiner och viktiga aminosyror som kroppen behöver. Ägg är också en naturlig och mångsidig ingrediens som kan resultera i allt ifrån en mättande lunch till en smarrig crème brûlée. Kolla in bildspelet för härlig receptinspiration. Och du, tänk på att alltid köpa ekologiska ägg!
Shakshuka
Ingredienser
400 g krossade tomater
4 ekologiska ägg
1 hackad röd paprika
5 hackade körsbärstomater
1 msk kallpressad kokosolja
1 msk harissa
2 tsk tomatpuré
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 tsk honung
salt, peppar
Gör så här
1. Värm kokosolja i en stekpanna. Tillsätt hackad vitlök, paprika, tomat och tomatpuré i stekpannan och krydda med harissa, spiskummin, salt och peppar. Stek på medelhög värme i 6-7 minuter tills paprikan blivit mjuk.
2. Häll över de krossade tomaterna och låt puttra med de andra ingredienserna i stekpannan i cirka 10 minuter. Smaka av med lite honung för att få en rund och härlig smak.
3. Gör fyra små gropar i såsen, en i taget, med en träslev och kläck ner ett ägg i varje grop. Låt puttra i cirka 8 minuter så att äggvitan stelnat men ägggulan fortfarande är rinnig.
4. Ta av från plattan och servera med färsk koriander, en klick yoghurt och ett gott bröd.
Recept: Anja Forsnor
KÖPFotograf: Anja Forsnor
Bakat ägg med spenat och tomat
Ingredienser
2 msk . olivolja
1 medelstor lök
5 oz . färsk babyspenat
1 kan hela tomater
1 tsk . marken kummin
1 tsk . salt-
1 tsk . Nymalen peppar
½ tsk . söt paprika
2 tsk . Het sås
4 stora ägg
¼ smulad fetaost
Gör så här
1. Värm ugnen till 200°. Medan ugnen blir varm, värm oljan i en kastrull och fräs lök tills den mjuknar, ca 5 minuter .
2. Tillsätt spenat och fräs tills den mjuknat , ca 2 minuter . Ta därefter bort kastrullen från plattan.
3. Rör ihop tomater, spiskummin, salt, peppar och paprika i en bunke. Tillsätt sedan lök- och spenatblandningen och rör om.
4. Dela upp röran i fyra ungssäkra portionsskålar och knäck ner ett ägg i mitten av varje form, strö sedan på fetan.
5. Grädda du får önskad konsistens på ägget, ungefär 12-15 minuter.
Fotograf: www.countryliving.com
Tortilla Española
Ingredienser
Olivolja
600 g tunt skivad potatis
2 skivade gula lökar
1 ½ tsk salt
6 hela ägg
1 tsk chiliflakes
½ tsk nymalen peppar
Gör så här
1. Hetta upp oljan i en teflonpanna medellåg värme,
tillsätt den skivade potatisen, stek dem i cirka 10 minuter, vänd ofta och rör försiktigt om bland potatisskivorna.
2. Rör därefter i löken och saltet och låt detta gå med i potatisblandningen i 10-15 min. Töm därefter ner blandningen i en skål och torka ur pannan.
3. Vispa ihop äggen och rör sedan ner dem i potatisblandningen.
4. Hetta därefter upp ny olja i pannan och stek potatisblandningen på låg värme tills den börjar hålla ihop och får en fin färg.
5. Vänd sedan med hjälp av en tallrik, tillsätt lite mer olja och låt den andra sidan få en stekyta i pannan.
Fotograf: www.countryliving.com
Frittata med skinka, getost och säsongens primörer
Ingredienser
8 stora ägg
2 dl grädde
1 dl finskuren skinka
Salt och nymalen svartpeppar
2 msk osaltat smör
0,5 kg sparris , trimmad och skuren i små bitar
6 rädisor, tunt skivade
4 schalottenlök, skivade
1 vitlöksklyfta, finhackad
300g getost , smulad
Gör så här
1. Värm ugnen till 175° . Vispa ihop ägg, grädde, skinka, 1 tsk salt, och ½ tsk peppar i en skål.
2. Smält smöret i en ugnssäker stekpanna på medelhög värme. Lägg i sparrisen och fräs 2-4 minuter. Lägg i rädisor, schalottenlök och vitlök och fräs tills schalottenlöken mjuknat, 1 till 2 minuter.
3. Sänk värmen. Häll i äggsmeten över grönsakerna och låt puttra tills äggen börjar att sätta sig.
4. Strö över getost, baka i ugnen ca.15 min. Servera genast.
Fotograf: www.countryliving.com
Huevos Rancheros
Ingredienser
2 msk olivolja
1 liten gul lök
⅛ tsk salt
2 till 3 vitlöksklyftor,
Kidneybönor, väl sköljda och avrunna
½-tsk mald spiskummin
¼-tsk chilipulver
½-tsk torkad oregano
salt och peppar efter smak
8 ägg 8
Tortilla-bröd,
Tärnade tomater och grön chili
1 tärnad avokado
Färsk lime juice
Färsk persilja (eller koriander)
1/2 dl ost
Gör så här
1. Värm olivoljan i en stekpanna. Stek den hackade löken och krydda med salt, stek i 3 minuter, eller tills den blivit lite genomskinlig.
2. Tillsätt hackad vitlök i stekpannan, rör i bönor, krydda med spiskummin, chilipulver, oregano, salt och peppar. Tillaga i pannan i 3-4 minuter under omrörning eller tills bönorna har mjuknat.
3. Ta bort från värmen, och mosa bönorna tills de blir ett stabbigt mos.
4. Stek äggen, några åt gången i en stor stekpanna, på restvärmen eller i låg temp i olivolja.
5. Låg värme är viktigt, stek tills vitan är helt fast och gulan börjat tjockna, vändstek om du vill. Servera med tillbehören i tortillas.
Fotograf: www.diethood.com
Den perfekta majonäsen
Ingredienser
2 stora äggulor
1,8 dl. rapsolja
1 ½ msk. vitvinsvinäger
½ tsk salt
½ tsk vitpeppar
Gör så här
1. Placera en skål på en halkfria yta, t.ex. på en fuktig disktrasa.
2. Vispa äggulor tills de är ljusa och skummande. Droppa sedan sakta i 2 1/2 tsk olja, fortsätt att vispa tills äggulorna blir blekare och börjar tjockna, ca 40 sekunder. (Om oljan börjar att skära sig snarare än att emulgera, sluta då att droppa olja och vispa äggulorna kraftigt innan du fyller på med mer olja)
3. Addera sedan resterande olja i ett långsamt tempo medan du fortsätter att vispa.
4. Vispa till sist i vinäger och salt. Lägg vitpeppar, om du vill. (Majonäsen håller sig fräsch i ca 3 dagar i en ren behållare i din kyl)
Fotograf: www.countryliving.com
Pesto- och ricottapaj
Ingredienser
6 msk. smör
1 stor purjolök
2 ägg
2 äggvitor
0,5 dl grädde
2,5 dl ricotta
1,5 dl riven parmesan
3 msk pesto
2 msk finhackad färsk persilja
Salt och peppar.
3 ark filodeg
Gör så här
1. Värm ugnen till 175°.
2. Smöra en pajform och ställ åt sidan.
3. Värm 2 msk smör i en medelstor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt purjolök och stek under omrörning, tills den är mjuk. Lägg sedan över i en stor skål och ställ den åt sidan för att svalna.
3. Vispa ägg, äggvita och grädde tillsammans i en medelstor skål, rör samman purjolöken med ricotta, parmesan, pesto, persilja, salt och peppar.
4. Smält resterande 4 msk smör. Lägg ett ark filodeg i den förberedda pajformen, pensla filodegen med smält smör. Upprepa med de två andra arken filodeg.
5. Trimma kanterna runt pajformen med en kökssax och häll sedan i fyllningen.
6. grädda tills kanterna är gyllenbruna och fyllningen har blivit fast, ca 40 minuter. Låt svalna innan servering.
Fotograf: www.countryliving.com