Hälsa

5 humörhöjande livsmedel som dämpar ångest i en stressig vardag

Att “du är vad du äter” låter som en klyscha men stämmer bättre än vad vi många gånger vill erkänna. Det är ingen slump att du vissa morgnar vaknar låg efter en kväll med mycket socker och alkohol – medan andra måltider gör dig pigg och energisk. Här listar vi åtta livsmedel som gör dig på bra humör, dämpar ångest, minskar stress och ökar din koncentration.  

Foto: Unsplash

Olika näringsämnen boostar olika funktioner i kroppen, genom att välja smart kan du styra ditt humör i positiv riktning.

Bli på bra humör: Ät hampafrön, linfrön och valnötter

Bli på bra humör: Ät hampafrön, linfrön och valnötter

Omega 3-fetter är viktiga för hjärnans välmående, men du måste inte äta lax och andra feta fiskar för att få i dig de nyttiga fetterna. Hampafrön, linfrön och valnötter är tre riktigt bra växtbaserade omega 3-källor. Hampafrön innehåller dessutom magnesium (förbättrar upptaget av omega 3 i kroppen) och protein, ett riktigt superfood att sprinkla öve smoothies, grytor och sallader.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Få en lugn känsla i kroppen: Ät vitlök

Få en lugn känsla i kroppen: Ät vitlök

Vitlök är inte bara en välsmakande krydda utan den är dessutom fullproppad med mineralen krom som hjälper till att reglera kroppens serotonin-nivåer – må-bra-hormonet som minskar smärta och ger en lugnande effekt på kroppen.

Foto: Pexels

Nästa bild
Dämpa ångest: Ät saffran

Dämpa ångest: Ät saffran

Den gyllengula kryddan är dyr, men som tur är behöver du inte några stora mängder för att boosta ditt sinne. En del studier visar till och med att saffran har liknande effekter som Prozac för de som lider av mildare ångest, men mer forskning behövs för att fastställa vilken roll kryddan kan spela. Det kan dessutom räcka att känna den ljuvliga doften av en saffransgryta, ett saffranste eller en lussekatt för att bli lugnare i sinnet.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Minska stress: Ät surkål och kimchi

Minska stress: Ät surkål och kimchi

Goda bakterier är nyckeln till en hälsosam matsmältning och forskning visar att en ökad mängd av dessa bakterier i tjocktarmen kan boosta ditt humör, dämpa ångest och även minska mängden av kroppens stresshormon kortisol. Surkål och kimchi har de senaste åren seglat upp högt på listan över trendig hälsomat, mycket tack vare mängden goda bakterier som bildas under fermenteringsprocessen. Ett fantastiskt sätt att ge näring åt matsmältningssystemet, men ha tålamod – det kan ta runt 1-2 månader att innan du märker den positiva effekten på tarmfloran.

Foto: Instagram @baked.happily.ever.after

Nästa bild
Öka koncentration: Ät edamame-bönor

Öka koncentration: Ät edamame-bönor

Edamame-bönor plockar du smidigt upp från frysdisken i din matbutik (med eller utan skal) och de passar både som snacks i sig själva eller som ingrediens i till exempel en sallad. De gröna sojabönorna är fulla av kolin som hjälper till att forma ett skyddande hölje över en del av kroppens nerver, vilket gör att hjärnan kan kommunicera snabbare. Det hjälper också till att producera signalsubstansen acetylkolin som ökar kroppens koncentration och förbättrar minnet.

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!