8 recept på nyttigt julgodis – raw, utan vitt socker och glutenfritt
Traditionell knäck i all ära, men på julens fikabord gillar vi att varva de sockerstinna sötsakerna med lite mer hälsosamma alternativ. Här hittar du åtta enkla och grymt goda recept på nyttigare julgodis.
Bland recepten finns bland annat klassiker som knäck och ischoklad i hälsosammare tappning, raw chokladbollar och fudge – och en helt ljuvlig polkagristryffel. Ja du hör ju, det blir en riktigt god jul i år!
Raw jordnötsfudge
Ingredienser
1 dl jordnötssmör
0,5 dl kokosolja
1 tsk kakao
1 kryddmått vaniljpulver
Gör så här
1. Smält kokosolja och jordnötssmör på låg värme. Tillsätt kakao och ev. lite agavesirap eller annan sötning. Smaksak.
2. Häll i formar.
3. Låt stå minst 1 h i frys.
4. Dekorera med hackade jordnötter.
Fotograf: Cassandra Lundgren
Nyttigare knäck
Ingredienser
1 dl vispgrädde
0,5 dl stevia strö
0,5 dl agavesirap
1 näve mandlar
Gör så här
1. Blanda allt förutom mandlarna i en kastrull. Koka och blanda i ca 20 minuter.
2. Tillsätt mandlarna och rör om i några minuter.
3. Häll över i knäckformarna. Låt stelna.
Fotograf: Cassandra Lundgren
Rawbollar med kakao och kaffe
Ingredienser
12 st färska dadlar
1 näve blötlagda pumpakärnor
2 dl blandade nötter
1 msk kokosfett
2 msk raw kakao
1 msk stark espresso
Toppa med: Pumpakärnor eller kokosflarn
Gör så här
1. Mixa nötterna/pumpakärnorna till ett fint mjöl.
2. Lägg i dadlarna, kokosfettet, kakaon och kaffet.
3. Mixa tills att har gått ihop.
4. Ta upp och forma 12 st. bollar och rulla i valfri topping.
5. Kyl bollarna minst 1 timma.
6. Håller upp till 1 vecka i kylen.era med jordnötter
Fotograf: Cassandra Lundgren
Polkagristryfflar
Ingredienser
3 dl choklad (jag hade en raw choklad som var 70%)
8 msk vispgrädde
1 msk kokosolja
Gör så här:
1. Smält ihop alla ingredienser över vattenbad.
2. Häll allt i en pajform och låt vila i kylen ett tag, tills det stelnar.
3. Krossa några polkagrisar (4-5 stycken), i en kökshandduk.
4. Ta en tesked och forma kulor som du rullar i den krossade polkagrisen.
Fotograf: foodjunkie.metromode.se
Choklad- och jordnötsbites
Ingredienser
Mörk raw choklad
Osötat jordnötssmör
Gör så här
1. Varva den smälta chokladen med jordnötssmöret på ett bakplåtspapper. Gör så många lager du vill!
2. Låt stelna och servera.
Fotograf: Cassandra Lundgren
Chiabollar
Ingredienser:
200 gram russin
3 dl hasselnötsmjöl
1 dl chiafrön
2 msk kakao
0.5 tsk chiliflakes
1.5 msk honung
100 gram mörk choklad
Gör så här
1. Blötlägg russinen i vatten i minst en timme.
2. Låt russinen rinna av väl – mixa sedan tillsammans med övriga ingredienser (förutom chokladen) till en jämn smet.
3. Låt stå kallt en stund – och forma sedan till bollar (ca 16-24 st).
4. Smält chokladen i ett vattenbad och doppa bollarna där i.
5. Toppa med till exempel tranbär, mandel eller pistage.
Fotograf: Sara Rönne
Chokladbräck
Ingredienser
1,5 dl pumpafrön
100 g gojibär
100 g mörk choklad
1/2-1 tsk kanel
1/2-1 tsk kardemumma
1 msk ghee
Strössel
Gör så här
1. Smält ghee i en kastrull och lägg sedan ner chokladen och smält den på låg värme.
2. Blanda kanel och kardemumma tillsammans med pumpafrö och gojibär. Häll över chokladen och blanda ordentligt.
3. Ta en sked och forma små kakor på ett bakplåtspapper. Strö över strössel och ställ in i kylen i ca 30 min så att de stelnar.
Fotograf: Ida Warg
Choklad- och apelsinfudge
Ingredienser
8 färska urkärnade mjuka dadlar
3 msk rå kakao
2,5 msk kallpressad ekologisk kokosolja
1 dl mandel
3 msk chiafrön som blandas med 0,75 dl vatten (låt stå tills det stelnat)
2 msk apelsinsaft
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver
Gör så här
1. Börja med att blanda chiafröna med vatten tills det stelnat, tar cirka 15 minuter.
2. Mixa chiafröna med resterande ingredienser med en stavmixer eller matberedare till en jämn smet.
3. Smaka av för att hitta den perfekta balansen mellan kakao, apelsin och sötning. Klä en liten plastlåda med bakplåtspapper eller plastfolie och häll ner smeten.
4. Ställ in i frysen och låt stelna i cirka 2 timmar.
5. Dela den i bitar när den fortfarande är lite frusen och servera kall. Perfekt till ett glas glögg eller kaffe.
Fotograf: Anja Forsnor