Hälsa

90-sekundersknepet som minskar din stress och oro

Du får ett tråkigt mejl, du hamnar i ett gräl med en kollega eller du måste hålla i ett jobbigt eftermiddagsmöte. Och dina negativa tankar börjar genast att skena iväg. Känner du igen dig? Testa då det här enkla verktyget som hjälper dig att identifiera och få perspektiv på stressiga situationer, så att du snabbt kan släppa dem igen.

Foto: Unsplash/Pexels

Författaren Tony Robbins har skrivit en rad populära självhjälpsböcker som “Unlimited power” och “Unleash the power within”. Ett av hans starkaste tips för att tackla oro och stress är att “döda monstret när det fortfarande är bebis, i stället för att vänta tills Godzilla äter upp hela staden”. Det vill säga att stoppa de negativa tankarna innan huvudet börjar spinna iväg, genom att komma i kontakt med sitt hjärta (få perspektiv på situationen). Här är hans 90-sekundersknep som förflyttar problemet från hjärnan till hjärtat.

Stoppa din oro och stress på 90 sekunder!

Om du är på jobbet kan du gå in på toaletten om du vill avskärma dig från dina kollegor en stund. Slappna av, blunda, och gör följande:

1. Tänk på situationen som gör dig orolig och stressad. 

Fundera över var du befinner dig på en skala från o till 10, där 10 är totalt sönderstressad och 0 är inte stressad alls.

2. Lägg båda händerna på hjärtat och ta ett djupt andetag, som om du drog in luften rakt ner i hjärtat.

Känn andningens kraft och hur blodet flödar i din kropp. Vad är du stolt över, eller tacksam för, att ditt hjärta har guidat dig till? Känn tacksamhet mot ditt hjärta och livet du lever! (Vi vet det låter stort – och lite flummigt – men det funkar faktiskt, testa!)

3. Tänk på tre händelser i ditt liv som du är tacksam över. 

Återupplev respektive minne för en stund, som om du återigen är där när det hände. Fyll din kropp med tacksamhet för de här händelserna.

4. Använd det här tillståndet till att lösa problemet. 

Håll dig utanför huvudet, och stanna kvar i hjärtat. Ställ följande fråga till dig själv: “Allt jag behöver fokusera på i den här situationen, allt jag behöver komma ihåg är – vad?” Ditt hjärta vet svaret på vad du måste göra! Även om du inte får full klarhet i problemet just där och då, så är det här skiftet i ditt tankesätt nyckeln till att inte bara fokusera på problemet utan att se allt runtomkring.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!