Hälsa

Bli mer självsäker och minska din stress med 2 minuters “power posing”

Står du inför en jobbintervju som får dina ben att skaka bara vid blotta tanken? Forskning visar att du bara genom att stå i en viss position i två ynka minuter både kommer att öka ditt självförtroende och göra dig mindre stressad. Vi berättar hur!

Foto: Pexels

Amy Cuddy, professor i socialpsykologi vid Harvard University, berättar i sitt TED talk om hur kroppsspråket formar oss och hur vi blir bedömda, medvetet och omedvetet, av andra beroende på vad vi signalerar med vår icke-verbala kommunikation. En person som tar mycket plats genom att stå lutad över ett skrivbord med armarna brett isär framför sig eller som sträcker på sig med händerna i midjan utsöndrar mycket mer kraft och självsäkerhet än någon som sitter ihopsjunken med armarna i kors framför kroppen eller som tar sig själv på nacken medan hen pratar. Amy Cuddy kallar det självsäkra kroppsspråket för “power posing”, men det är inte bara så att mäktiga personer gör dem (eftersom de känner sig kraftfulla) – utan genom att inta olika kraftpositioner kan du dessutom “lura” din hjärna och kropp till att känna sig säkrare.

Vetenskapen bakom “power posing”
I en studie blev en grupp personer tilldelade antingen en “high power pose” eller en “low power pose” som de skulle utföra under två minuter. Därefter fick de välja om de ville ta en risk i ett tärningsspel och då valde 86 procent i “high power”-gruppen att spela medan bara 60 procent i “low power”-gruppen gjorde detsamma. Forskarna kunde även se (genom salivprov) att “high power”-personernas testosteron-nivåer ökade markant efter experimentet, medan kortisol-nivåerna minskade. Hos “low power”-gruppen var det tvärtom. Testosteron är kopplat till dominans och självsäkerhet medan kortisol är ett av kroppens stresshormoner, och experimentet visade alltså att det räcker med att stå i en kraftfull position i bara två minuter för att både våga ta större risker, känna sig mer kraftfull och självsäker.

2 minuter – testa du också!
Amy Cuddys bästa tips inför en utmanande social situation, till exempel ett föredrag eller en jobbintervju, är att gå in på toaletten och sträcka upp armarna i luften eller sätta händerna i midjan – i två minuter. Det är allt du behöver för att både känna dig och utsöndra lite mer självsäkerhet. Och ja, fake it ’til you make it funkar definitivt!

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!