instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
halsa

Charlie och Jenny: “PMS fuckar upp våra liv totalt 12 dagar i månaden”

Av: Cassandra Brunstedt

Vi på Metro Mode har bestämt oss för att göra allt vi kan för att ta bort tabun, skulden och skammen kring psykisk ohälsa. Vi är nämligen helt övertygade om att vi måste börja prata om det och sluta må dåligt i tystnad. Det kommer vi göra genom att publicera en ny artikel inom ämnet – varje vecka. Den här veckan har vi pratat med grundarna av PMS-podden, Charlie och Jenny. 

 

Kompisarna sedan gymnasietiden lärde känna varandra på nytt som vuxna när det kom fram att de båda led av svår PMS och var skittrötta på det. När Charlie och Jenny sökte information kring ämnet och möttes av stela, fyrkantiga och svårlästa rader bestämde de sig för att ta tag i saken i egna händer. Där och då föddes PMS-podden!

 

Här berättar Charlie och Jenny om hur det är att leva med svår PMS, hur det fuckar upp totalt 12 dagar i månaden och vad man kan göra åt det. De berättar om den otroliga responsen de fått från kvinnor som lider av besväret men även från män som lever tillsammans med dessa kvinnor.

Namn: Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

 

Ålder: 39, båda två

 

Sysselsättning: Charlie är bearbetningsproducent och komiker och Jenny är copywriter

 

Familj: Charlie har barnen Nova, Manne och Bobo och Jenny är gift med Anders och har barnen Majken och Alfred.

 

Vad handlar PMS-podden om?

 

Livet med PMS, relationer, vi wallraffar alla behandlingar vi kan hitta, allt ifrån ssri, p-piller, zonterapi, akupunktur, healing, kosttillskott, hormontillskott osv. Men också om livet med barn, som singel och gift, skam och skuld varvat med ångest och en stor dos av humor!

 

Varför tycker ni att PMS-podden behövs?

 

För att lyfta frågan! Hundratusentals kvinnor lider i tysthet, många måste vara sjukskrivna ett par dagar varje månad och många vet inte ens att det är PMS som drabbar dem innan de börjar logga sitt mående. Väldigt få vågar berätta på sitt jobb, många förhållanden spricker och som mamma med PMS kan livet bli outhärdligt. Då är det väldigt skönt att veta att man inte är ensam, att många, många sitter i samma sits. Och att man kan våga skratta åt det ibland.

 

Hur många i Sverige lider av PMS?

Ca 80% av alla kvinnor över 35 år lider av PMS i olika utsträckning, men alla vet inte att det är det som drabbar dem varje månad… Det är därför vi ständigt tjatar om att man måste logga sina symptom.

 

Hur yttrar sig PMS i vardagen?

 

Vi har båda den svårare sorten PMS, som kallas PMDS (pre menstruellt dysforiskt syndrom) och som på riktigt fuckar upp våra liv totalt 12 dagar i månaden. Vi berättar roligt, dråpligt, nattsvart och sorgligt om det i podden.

 

Vad har ni fått för respons på PMS-podden?

 

Fantastisk! På kort tid har vi fått väldigt många lyssnare, våra inkorgar svämmar över av kvinnor som är så glada över att höra att de inte är ensamma om att skicka galna sms till sin partner, piska golvet med mjukisbyxor, skrika på sina barn och hetsäta Polly-bilar. Många män som lever med PMS-kvinnor har också hört av sig, tacksamma för att vi öppnar upp för diskussion i det här ganska inflammerade ämnet.

 

Vad är målet med podden?

 

Målet med podden är att nå ut till så många kvinnor som möjligt och låta dem förstå att de inte är ensamma om att vilja sparka ner den som går för långsamt framför dem på trottoaren eller slänga ut sina barns leksaker från balkongen för att de inte klarar en enda sekund till med stökiga golv.

 

Hur kan man göra för att lindra besvären?

 

Vi har testat det mesta som finns på marknaden. Det du enklast kan göra är att planera ditt liv utifrån din cykel, så att du i mesta möjliga mån undviker stress dina PMS-veckor, lägg dig kl 21.30 på kvällen och sov senast kl 22 (om ditt liv tillåter såklart). Det är bra för binjurarna och varför det är viktigt att sköta om dem kan du höra mer om i avsnittet som heter ”Kan jag inte bara få kopiera”.

 

Ät mindre socker även om kroppen fullkomligt skriker efter det, det blir bättre. Man kan också testa akupunktur, zonterapi på Hambergs hälsa, ssri, p-piller, massage, kosttillskott, B-vitamin, en del blir hjälpta av progesteronkräm. Det finns en uppsjö av saker som ”kan hjälpa”, men inget vi testat hittills har varit tillfredställande.

 

Hur är er relation till psykisk ohälsa?

 

NÄRA! Vi slåss som så många andra mot ångest, sömnrubbningar, nedstämdhet och en hjärna som bara ältar och ältar. Allt detta tiobubblas under PMS. Under mensveckan är vi däremot vinnare, underbara, fantastiska, världens bästa mammor/fruar/kompisar/arbetskamrater. Ja, hybris helt enkelt.

 

Hur uthärdar ni dåliga dagar eller jobbiga situationer förknippat med PMS? 

 

Vi pratar. Och ju mer vi pratar desto lättare blir det. Vi är till exempel noga med att berätta på våra jobb hur vi mår och vi stöttar varandra. Sedan vi startade podden har det ju drösat in tusentals PMS-systrar, så bara vetskapen om att vi inte är ensamma är till stor hjälp. Men visst, dag 18 vill man ju bara sitta ensam i en mörk, ljudisolerad låda.

 

Vad ger er motivation i vardagen?

 

Att hjälpa andra och oss själva. Att veta att varje steg vi tar mot tillfrisknande är värt allt slit med podd, intervjuer av sakkunniga, testande av behandlingar. Vi blir bättre och då får våra barn och vår omgivning det bättre.

 

Vad inspirerar er?

 

Vi hade en klassföreståndare på gymnasiet som heter Christina Eidem. Hon pratade jämt om kvinnofrågor, kvinnohistoria och kvinnors roll i samhället. Vi fattade inget då, men nu, så här 20 senare har vi mycket att tacka henne för. Vi vågar ta för oss, slåss för vår sak, vägrar sitta tysta och må dåligt.

 

Samhället är idag fullt av starka kvinnor som vågar höras. Vi har kvinnor i vår närhet som gått hela vägen hit från Syrien med sina småbarn. Herregud, vi kvinnor är ett sjukt segt släkte som kan, vill och vågar!

 

Om ni får drömma fritt, hur utvecklas PMS-podden med tiden?

 

Vi föreläser om PMS och det vill vi gärna fortsätta med! Alla större företag borde vara medvetna om att 80% av deras kvinnliga anställda har det tufft till asjobbigt till sjukskrivning varje månad. Vi har en föreläsning som riktar sig till både kvinnor och män där vi pratar om PMS på ett humoristiskt sätt, den vill vi nå ut med ännu mer.

 

Vi hoppas ännu fler hittar podden så att vi kan leta djupare efter behandlingen med stort B. Vi vill testa behandlingar som finns utomlands och berätta om dem för andra. Vi vill nå ut till sjukvården så att fler kvinnor blir hjälpta på annat sätt än bara ssri eller p-piller när de söker hjälp på vårdcentralen. Och vi vill att man under högstadiet viker ett par lektioner åt att enbart prata om PMS för att öka förståelsen hos både tjejer och killar.

 

Här kan du lyssna på PMS-podden med Charlie och Jenny!

 

Här hittar du mer information kring PMS.

 

Läs även Agnes krönika: “Ångest, piller och PMDS – många kvinnors vardag” 

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår