Därför är det (oftast) okej att snooza, enligt experten
Att snooza har fått ett oförtjänt dåligt rykte, det berättar sömnforskaren Tina Sundelin för SVT:s Morgonstudion.

En ny studie utförd av forskare vid Harvads universitet visar att svenskar, tyskar och amerikaner snoozar mest i världen. Men är det egentligen så farligt att snooza?
“Inga stora effekter”
I studien undersökte man sömnvanorna hos 21 000 personer från olika länder. I snitt tryckte studiens deltagare på snooze cirka 2,4 gånger varje dag, och lade i genomsnitt 10,8 minuter på att “snooza”.
Här i Sverige ligger vi nära genomsnittet – vi trycker på snoozeknappen ungefär två och en halv gång per dag, och snoozar i snitt tolv minuter per morgon.
Att snooza är med andra ord väldigt vanligt, trots att det har målats upp som skadligt för hälsan. Så, hur dåligt är det egentligt att snooza?
Tina Sundelin, sömnforskare på Stockholms universitet, har studerat hur vi påverkas av att snooza – och kommit fram till att måttligt “snoozande” inte har en lika negativ effekt som man skulle kunna tro.
I sin forskning har Sundelin undersökt skillnaden i prestation efter att inte ha snoozat och att ha snoozat en halvtimme. Enligt henne är skillnaderna är inte särskilt stora:
“Möjligen hjälpte det till att vakna lite grann. De som hade fått snooza var lite snabbare i huvudet, men det var inga stora effekter”, säger hon i Morgonstudion.
Skillnaden i störd sömn var inte heller stor: cirka fem minuter totalt, beroende på om man låtit bli att snooza eller snoozat i en halvtimme.
Helt riskfritt är beteendet dock inte – att snooza i en timme eller mer kan leda till sömnbrist, berättar Sundelin:
“Då har det större effekt över tid, och kopplat till att sova för lite finns det ganska många negativa hälsoeffekter”, säger hon.