Hälsa

Därför är en god natts sömn så viktig – sömnforskarens tre bästa tips

Många upplever problem när det kommer till att varva ner på kvällen. Framförallt under stressiga och hektiska perioder i livet kan sömnen bli lidande. På internationella sömndagen passar vi på att dela med oss av sömnforskaren Torbjörn Åkerstedts bästa sömnknep!

Foto: Unsplash

Sömnexperten Torbjörn Åkerstedt och Velux har tittat närmre på vilka faktorer som ger oss en god natts sömn. Goda sömnvanor är viktiga både på kort och lång sikt, samtidigt som många svenskar sover sämre under vinterhalvåret.

Varför goda sömnvanor är viktigt

Under en god natts sömn arbetar hjärnan för fullt med att hjälpa oss med återhämtning, minnen, känslor och påfyllnad av energi. De som sover för lite kan dessutom drabbas av både kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser. Att sova för lite under en kortare period påverkar minne, emotionell balans och funktionsförmåga under nästkommande dagar och långa perioder med dålig sömn kan leda till utbrändhet, ytterligare insomningssvårigheter samt ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

Svenskarna sover sämre under höst- och vintertid

Forskning har också visat att det finns tydliga kopplingar mellan årstider och sömnkvalitet. Sömnexperten Torbjörn Åkerstedt menar att människor i Sverige sover sämre under de mörkare årstiderna. Därför är det viktigt att ta tillvara på dagsljuset under den ljusa delen av dygnet, eftersom det har visat sig öka produktiviteten, sätta igång kreativiteten och förbättra humöret.

Under de varma sommarmånaderna blir vikten av ventilering i hemmet desto viktigare för sömnkvaliteten. Genom att släppa in frisk luft i hemmet, till exempel genom att vädra och svalka, framförallt i sovrummet, kommer sömnen att gynnas. Goda sömnförhållanden kan nämligen förbättra din hälsa och prestation med 50 procent.

Tre tips för hur du förbättrar din sömnkvalitet

  • Det är viktigt att minska ner stressen och inte ta på sig för mycket – och våga tacka nej till saker. Att ha aktivitetsfyllda kvällar kan även påverka, då tiden för nedvarvning minskar.
  • Fysisk aktivitet har en positiv inverkan på sömnen och påverkar vår sömn till det bättre.
  • Att ha ett regelbundet sömnmönster och dygnsrytm är viktigt för sömnkvaliteten, se till att ge sömnen en chans!

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!