Hälsa

Det finns 6 typer av vila – vilken behöver du?

Att vila innebär inte nödvändigtvis att sova eller ta en extra lång tupplur. Vi listar sex olika typer av vila – och hur du kan använda dem för att må bättre i vardagen.

Foto: Unsplash

Är du konstant trött? Om du får den sömn du behöver men ändå känner dig dränerad kan det vara värt att se över din återhämtning – något som forskaren och läkaren Saundra Dalton Smith är expert på.

“Vi måste ha en pågående återhämtnings-process”

För många av oss innebär vila att sova, men enligt Dalton Smith finns det sex olika typer av återhämtning: mental, sensorisk, kreativ, emotionell, social och spirituell.

Hon anser att vila i olika former är något som borde vara en självklar del av våra liv:

“Vi måste ha en pågående återhämtnings-process som vi kan ägna oss åt under dagen. För det är det som är målet – att leva ett ett utvilat liv, där du fortfarande producerar på hög nivå, men också återhämtar dig mellan all produktion”, säger hon till Stylist.

Så här beskriver Dalton Smith de olika formerna av vila:

1. Mental vila

Slutar tankarna aldrig snurra? Då kan du vara i behov av mental vila. Detta innebär allt som ger din hjärna en paus från att tänka och fokusera för mycket. Prova meditation, en promenad, eller enkla sysslor som att diska eller städa.

2. Sensorisk vila

Våra sinnen översållas dagligen av nya intryck, från ljusa skärmar till ljudet av tv:n. Sensorisk vila innebär att ta en paus från alla dessa stimuli och ge sinnena lite andrum.

3. Kreativ vila

Har du ett jobb eller en livsstil som kräver konstant problemlösning? Då är risken stor att du använder massor av kreativ energi, och behöver lite kreativ vila för att skapa balans.

Kreativ vila handlar om att väcka “känslan av förundran som vi alla har inom oss”, enligt Dalton Smith. Detta gör du genom att ägna dig åt en kreativ hobby som inspirerar dig – prova till exempel att lyssna på din favoritmusik eller spendera mer tid i naturen.

4. Emotionell vila

Det tar mycket energi att lägga band på sina känslor – något som många av oss gör antingen för andras skull eller för att vi har svårt att uttrycka dem. Emotionell vila handlar om att bearbeta de känslor som vi försökt trycka undan men även att känna att vi kan dela med oss av dem, det vill säga att vara vårt mest autentiska jag.

5. Social vila

Social vila behöver inte nödvändigtvis handla om att inte träffa någon alls utan snarare om att spendera tid med människor som stöttar oss och tar fram våra bästa sidor, istället för att umgås med energitjuvar.

6. Spirituell vila

Spirituell vila handlar om förmågan att knyta an till något som är större än oss själva. Om du är religiös kan detta innebära att utöva sin religion på olika vis, till exempel genom att gå i kyrkan. För dig som inte är religiös kan det handla om att göra något som ger livet en känsla av mål och mening, som att ägna sig åt välgörenhet.

Så vet du vilken typ av vila du behöver

Även om vi alla behöver lite av varje typ av vila så har du förmodligen ett större behov av vissa saker än andra. Vilken form av vila som du behöver mest beror på vad du lägger din energi på i vardagen:

“Hur ser din vardag ut? Går din dag åt till att brainstorma och komma på nya idéer? Eller spenderar du din tid ansikte mot ansikte med människor som diskuterar svåra känslomässiga saker, som en rådgivare eller en terapeut”, fråga Dalton Smith.

Hon fortsätter:

“Beroende på var du lägger mest energi har det en enorm effekt på det område där du med största sannolikhet har ett underskott, särskilt om du inte redan har tänkt igenom hur återhämtningen ser ut för just den positionen eller jobbet.”

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!