Ekotipset: 6 matvaror du bör byta till eko – direkt
Det kan kännas som ett stort – och i många fall – dyrt steg att byta sina dagliga matvaror till ekologiska produkter. Speciellt om det gäller hela kylen och skafferiet på samma gång. Då är det bättre att ta bytet steg för steg, och vi vet var du ska börja!
Nedan har vi listat sex matvaror som enligt Naturskyddsföreningen är bra att börja med när du vill köpa mer ekologiskt. Det gör stor skillnad för miljön, människorna och djuren!
Källa: Naturskyddsföreningen
Kaffe
De giftiga bekämpningsmedlen som används på kaffeplantager både skadar och kan även döda naturen, djuren och människorna som lever i området. Ekologiskt kaffe är ett viktigt val!
Fotograf: Unsplash
Bananer
Även på bananodlingarna används miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Om du inte hittar ekologiska bananer (vilket som tur är börjar bli allt vanligare i svenska matbutiker) bör du välja något annat.
Fotograf: Pexels
Vindruvor
Vindruvor är också hårt besprutade och eftersom de har så tunna skal så innehåller de ofta mycket rester av kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket vindruvor hittades rester av 26 olika bekämpningsmedel, enligt Naturskyddsföreningen.
Fotograf: Pexels
Potatis
Men det är inte bara på bananodlingar och kaffeplantage som det finns mycket bekämpningsmedel. I våra svenska svenska vatten, och i regnet som faller över oss, sprids också gifter. Potatisen är en av de grödor som besprutas mest i Sverige.
Fotograf: Unsplash
Kött
Det bästa för miljön är att äta mindre kött, men när du väl köper en stek – välj eko! Finns inte ekologiskt så funkar även svenskt naturbeteskött.
Fotograf: Pexels
Mejeriprodukter
För några kronor extra får du ekologisk mjölk, grädde och andra mejerivaror. Du bidrar till friskare vatten, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs i naturen. Bra tycker vi!
Fotograf: Pexels