Hälsa

Guide och träningsprogram: Därför ska du träna fötterna!

Kom ihåg att träna fötterna! Våra fötter utsätts dagligen för tunga påfrestningar som kan leda till skador och smärta. Stärk dem med Sofia ”PT-Fia” Sjöströms enkla träningsprogram för fötterna.
Många av oss är duktiga på att träna och ge vår kropp fysiska utmaningar. Vi hoppar, springer och går på gruppträningsklasser för att bygga muskler och få ett starkare hjärta. Men många glömmer att träna fötterna.

Behöver fötterna tränas?
Ja! Våra fötter har fullt upp med mer än 100 muskler, senor och ligament. Och eftersom många strävar efter att gå upp mot 10 000 steg om dagen så utsätts våra fötter för cirka 700 ton, varje dag. Man uppskattar även att 15 procent av alla idrottsskador påverkar foten – alltså behöver de utsättas för träningspass som stärker dem. Att träna sina fötter behöver inte vara mer avancerat än att göra tåhävningar i matkön och att vara barfota på gräs och sandstränder, men det kan även vara bra att träna dem specifikt.

Slipp skador med tre enkla övningar
Kolla in bildspelet här ovanför för tre övningar som stärker fötterna. Det är viktigt att göra dem barfota för att låta foten arbeta ordentligt. Gör en i taget eller sätt ihop ett litet pass där du kör en övning i 30 sekunder x 3. Det viktigaste är att dina fötter får uppmärksamhet redan i dag!

3 fakta om foten
1. Foten har 33 leder, 107 ligament (ledband) och 19 muskler.

2. Cirka 75 procent av alla svenskar kommer någon gång under sin livstid att få något problem med fötterna. Allt från svamp till stukningar.

3. Kvinnor har cirka fyra gånger mer problem med sina fötter än vad män har. En av orsakerna till problemen är högklackade skor.

Träna fötterna

Träna fötterna

Balansera på ett ben

Stå med fötterna höftbrett isär och tyngden på hälarna. Spänn magen och hitta balansen. Lyft försiktigt ett ben. Känner du dig säker kan du lyfta det högre och kanske ta tag i knäet. Låt vristen och foten jobba för att hitta balansen och hålla den.

Nästa bild
Träna fötterna

Träna fötterna

Benböj (eller huksittande) på tå

Spänn magen och lägg tyngden på hälarna. Pressa upp på tå, hitta balansen och sjunk ner till ett knäböj eller huksittande. Behåll en stolt hållning genom hela rörelsen och låt fötter och vrister arbeta. Pressa tillbaka till startläget och upprepa.

Nästa bild
Träna fötterna

Träna fötterna

Plocka med tårna

Lägg några prylar på golvet framför dig (en nyckelknippa, en handduk eller några stenar). Ställ dig höftbrett isär med tyngden på hälarna. Hitta stöd i magen och plocka en sak i taget med en fot. Flytta sakerna och jobba med att aktivera tårna.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!