Hälsa

Här är 7 egoboost-tips som höjer din självkänsla – börja redan idag!

Ibland sviktar självkänslan och om du ständigt klandrar dig själv är det dags att börja visa kärlek – till dig själv! Det är viktigt att påminna dig själv om att du är mer än tillräcklig och att du är inte är en dålig person bara för att du presterar sämre någon dag. Nedan följer sju tips på hur du kan höja din självkänsla.

Foto: Unsplash

Det viktigaste du kan göra för att få bättre självkänsla är att vara snäll mot dig själv. Du är inte värdelös bara för att du hade en dålig dag på jobbet och du är inte en hemsk person för att du inte tog dig till gymmet igår. Om du har en sviktande självkänsla krävs det dagliga övningar för att höja den – men en sak är säker, det kommer att vara så värt det!

1. Var snäll mot dig själv – du är bra precis som du är!

Du måste byta ut din självkritiska röst till en mer förstående och snäll röst. Om du får kritik på jobbet och du direkt tänker: “Jag förstår chefen som sa så till mig, jag är ju helt värdelös!” behöver du byta ut den tanken med en gång! Tänk istället att kritiken inte är personlig utan konstruktiv och att du kan lära dig någonting av den. Om du misslyckas med något är du inte dålig; säg till dig själv att det är okej att det inte blev som du tänkte dig – du är minst lika bra ändå! Vi lär oss av våra misstag och det är de som ger oss erfarenheter i livet.

2. Fake it til’ you make it!

“Ska jag fejka till en bättre självkänsla?”, kanske du tänker. Och ja, det är faktiskt en riktigt bra början! Om du lyckas lura din hjärna kan du komma väldigt långt, kanske till och med så långt att du en dag börjar inse att du är helt perfekt så som du är.

3. Utmana dig själv

Vi är duktiga på att sätta upp nya delmål på jobbet och vad gäller vår träning, så varför inte ge dig själv nya utmaningar i ditt privatliv? Våga möta dina rädslor – du kommer att utvecklas så mycket! Vi förstår att det låter skrämmande och säkert känns jättejobbigt. Men du behöver inte vara så drastisk– det räcker med att göra någonting nytt som du alltid velat testa men inte riktigt ännu vågat dig an (kanske kampsport eller lära dig spela ett instrument).

Känslan när du klarat av något som du aldrig trodde att du skulle göra, kommer ge dig en av de bästa egoboostarna som går att uppleva. Hur du presterar är inte det viktiga, bara att du gör något nytt är det avgörande.

4. Ge dig själv bekräftelse

Ofta känner vi ett behov av att låta andra människor bekräfta oss. Men vänd på det hela och börja bekräfta dig själv istället. Köp ett snyggt anteckningsblock och skriv ner vad du tycker att du är bra på och bra saker som du gjort. Kan det vara att du är grym på att lyssna på andra eller den där handlingen när du hjälpte en gammal dam i matbutiken? Glöm inte att även då och då möta din blick i spegeln – stanna upp och ge dig själv komplimanger och berätta för dig själv vad du är bra på. Se dig själv, bekräfta dig själv och börja älska dig själv!

5. Jämför dig inte med andra

Du är du och du gör ditt bästa utifrån dina förutsättningar. Att jämföra sig med andra är fel för du vet faktiskt inte hur denna persons liv ser ut “bakom kulisserna”. Tänk om din kollega med hög chefsposition, lön och status egentligen också har en sviktande självkänsla och kämpar med sina tankar? Gör ditt bästa och börja inse att det är det som räknas!

6. Följ ditt hjärta

Börja lev så som du vill och följ dina drömmar. Du vill inte kolla tillbaka på ditt liv och inse att du har levt någon annans eller att du endast presterade för att imponera på andra. När du börjar leva ett liv som behagar dig kommer du att må så mycket bättre.

7. Lev som du lär

Ofta är vi helt grymma på att ge tips till våra bästa vänner när de ringer och behöver stöd. Inte lika ofta lever vi efter de råden som vi ger andra … Börja tänka att du ska vara din egna bästa kompis också! Ge dig själv de tipsen du ger dina närmsta vänner och börja lev som du lär. Varför skulle du vara ett undantag att ta del av de fantastiska råden som du ger till andra?

Om du är osäker på om du har låg självkänsla borde du kika på vilka 3 tecken som visar på att du behöver börja jobba med dig själv här.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!