Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Här är den allvarliga förklaringen till de svartvita bilderna på Instagram – och så kan du göra skillnad

Om du använder Instagram har du antagligen sett många kvinnor som du följer lägga upp svartvita bilder på sig själva där de använder hashtagsen #ChallengeAccepted och #womensupportingwomen och nominerar kvinnor de känner. Men rörelsen började egentligen i Turkiet – som en reaktion på de många mord på kvinnor som sker där varje dag.

Foto: @jennystromstedt, @sngloden

Har du också tänkt att utmaningen framförallt handlar om att tagga några kvinnor du känner och påminna om att vi tar hand om och stöttar varandra? Det är i stor utsträckning det som hashtaggen #ChallengeAccepted nu fylls av, men den började på ett helt annat sätt – något användaren @beelzeboobs förklarar i en post:

– Turkiska människor vaknar varje dag upp till att se ett svartvitt foto på en kvinna som har blivit mördad i deras Instagramfeed, i deras dagstidningar, på deras tv-skärmar. Den svartvita fotoutmaningen började som ett sätt för kvinnor att höja sin röst. Att visa solidaritet med kvinnorna vi har förlorat. Att visa att det en dag skulle kunna vara ett foto på dem som syns i nyhetskanaler med ett svartvitt filter ovanpå, står det bland annat i Instagramposten.

Att antalet kvinnor som mördas är högt i Turkiet är ingen nyhet; The Guardian beskriver bland annat det höga “femicide”-antalet som chockerande, och beskriver den turkiska regimens ansträngningar för att inte stoppa våldet mot kvinnor – utan deras försök att tvärtom motverka lagstiftning som är designad för att just skydda kvinnor.

Men hur kan vi då göra skillnad för de kvinnor som riskerar att falla offer för våldet mot kvinnor? Ett sätt är att skriva under namninsamlingen för att Turkiet inte ska kunna avskaffa Istanbulkonventionen som skapades för att just skydda kvinnor mot våld, som i skrivande stund har över 250 000 namnunderskrifter.

Du hittar namninsamlingen här

Källa: Harper’s BazaarThe Guardian

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!