Hälsa

Har du alltid svårt att somna? Studier visar att Pink noise är lösningen!

Alla har vi nog ibland svårt att somna, minnas saker eller koncentrera oss. Tre saker som kan ta mycket energi som vi gärna vill ha över till annat.  Det du kanske inte visste är att studier visar att det är Pink noise som är lösningen. 

Det kan vara riktig jobbigt att ha svårt att somna, klockan tickar och stressen över förlorad sömn kryper fram. Det går för allt i världen inte att somna trots att vi gjort allt rätt och lagt ifrån oss mobilen och släckt lampan. Att på dagen känna att koncentrationen flackar är inte heller kul. Lösningen stavas Pink noise. De flesta av oss har nog hört begreppet White noise tidigare, ett monotont ljud som till exempel en tickande klocka. Ljud som kan upplevas riktigt störiga i väntan på sömnen eller när vi sitter och jobbar. Men vad är då Pink noise? Det kan beskrivas som en blandning av låga och höga frekvenser. Ett exempel är ljudet som kommer från en brasa. Rolig fakta – anledningen till att det heter just Pink noise är för att ljus i samma frekvens är rosa.

Fördelarna med Pink noise är många. Studier visar nämligen att Pink noise inte bara gör det lättare att somna och sova djupare, utan också att den bidrar till mer långvarig “wave sleep” som påverkar vårt minne positivt. I en studie testades deltagarnas minne genom  se hur många ordpar de kunde minnas efter en natts sömn där Pink noise spelades och en natt utan. Deltagarna kunde efter natten utan något ljud minnas 13 ordpar medan de efter natten med Pink noise minnas 22 ordpar.  När Pink noise spelats på kontor har det även visat sig öka de anställdas koncentration. Jag tror vi kan enas om att Pink noise vinner över White noise alla gånger. Vill du också börja lyssna på Pink noise?  Ladda ned någon av dessa gratis appar och börja lyssna direkt:

Läs även:

Så blir du en morgonmänniska – 11 tips för morgontrötta

Besegra tröttheten! 4 tips som hjälper dig att sluta snooza och bli piggare

10 tecken som visar att du sover på tok för lite

Källa: Byrdie

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!