Hälsa

Så blir du en morgonmänniska – 11 tips för morgontrötta

Om du är en av de som har svårt för att komma upp på morgonen så har vi goda nyheter: du kan göra dina morgnar betydligt behagligare med hjälp av några enkla knep.

Foto: Unsplash

Här är våra bästa tips för dig som är morgontrött.

1. Skaffa en morgonrutin

Utveckla en morgonrutin som du kan se fram emot. En morgonrutin kan innehålla allt från att göra din favorit-smoothie till att kela med vovven på balkongen – vad som helst egentligen som du tycker om.

2. Snooza inte

Visst är det svårt att motstå att snooza vissa morgnar men detta är inte att rekommendera. Faktum är att din kropp förbereder sig för att vakna upp omkring två-tre timmar innan din normala väckningstid och att snooza förvirrar din biologiska klocka.

3. Tänd lampan

Även om det är frestande att undvika starka lampor på morgonen så är ett bra sätt att vakna att göra ditt rum så ljust som möjligt. Ljus får kroppen att sluta producera melatonin, alltså det hormon som gör oss sömniga. Så tänd de starkaste lamporna du kan för att skynda på uppvaknandet.

4. Lyssna på musik med högt tempo

Forskning visar att musik med högt tempo faktiskt kan påverka hjärnan så att den hamnar i ett mer aktivt tillstånd. Det spelar ingen roll vilken genre du lyssnar på, så länge tempot är högt.

5. Träna

För många är ett träningspass kanske det sista de har lust med fort de vaknat, men det finns helt klart fördelar med att motionera på morgonen. Faktum är att forskning visar att så lite som tjugo minuters måttligt intensiv träning kan höja humöret i hela tolv timmar efter träningen.

6. Ät mer protein och färre kolhydrater till frukost

Protein höjer nivåerna av dopamin i kroppen, vilket i sin tur gör oss motiverade. Och hur vill vi känna oss på morgonen? Motiverade såklart!

7. Ta inte den där tuppluren

Även om det finns fördelar med att ta en tupplur så är det bäst att undvika detta om du försöker bli bättre på att gå upp tidigt på morgonen. Du behöver vara tillräckligt trött på kvällen för att kunna somna tidigt, så att du lättare kommer upp i tid.

8. Undvik koffein, nikotin och alkohol

Detta gäller speciellt innan du ska gå och lägga dig. Studier visar att det är bäst att undvika kaffe från och med sex timmar innan läggdags.

9. Ät kvällsmat tidigare

Om du äter sent på kvällen kan detta störa din sömn, vilket i sin tur gör det svårare att komma upp på morgonen. Det kan även ha en negativ effekt på kroppens ämnesomsättning.

10. Tvinga inte dig själv att gå och lägga dig tidigt

Om du normalt går och lägger dig sent så kommer du antagligen inte kunna somna om du plötsligt går och lägger dig betydligt tidigare än vanligt. Se istället till att helt enkelt börja gå upp tidigare på morgonen. Om du inte fuskar och tar sovmorgon under helgen så kommer din kropp snart att vänja sig vid den nya dygnsrytmen.

11. Rensa i röran

För att kunna komma upp tidigt på morgonen behöver du säkerställa att ditt sovrum är så anpassat för sömn som möjligt. Detta innebär att ditt sovrum ska vara mörkt, tyst och svalt. Andra saker som kan hjälpa är att skaffa gardiner som stänger ute ljus på ett effektivt sätt, lakan av hög kvalitet samt att städa så att rummet blir en vilsam miljö att vistas i.

Läs även:

10 tecken som visar att du sover på tok för lite

7 enkla tips som får dig att somna snabbare

Fyra av tio vuxna lider av sömnbesvär – Arla lanserar avkopplande spellista med vitt brus från Arlagårdar

Källor: Inc, Sleep Foundation

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!