Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

Josefine Bengtsson om sin bok Yoga och meditation: “Jag är beroende av shaking”

Metro Modes yogabloggare Josefine Bengtsson har äntligen släppt sin efterlängtade bok “Yoga och meditation – lär dig lyssna på din kropp” där hon delar med sig av sin sunda syn på yoga och välbefinnande.  

yogabok_josefinebengtsson

Berätta om boken – för vem har du skrivit den?

“Yoga och meditation” ger dig möjlighet att testa en härlig mix av traditionella och nytänkande yogaövningar, spännande meditationstekniker och uppfriskande recept. Boken handlar givetvis delvis om min syn på yogan och meditationen där utgångspunkten, precis som undertiteln skvallrar om, är att lära sig lyssna på sin kropp. Den har så mycket visdom att ge oss.

Det finns ju oändligt många olika övningar som hjälper oss att leva mer i kroppen, vilket i sin tur ger harmoni i sinnet och en djupare förståelse för oss själva och andra. I boken delar jag därför med mig av alla mina favoritövningar som du kan använda i vardagen. För att du ska finna det som passar dig i stunden är övningarna uppdelade i fyra kapitel: Vakna, Fokusera, Läka och Somna.

Boken är skriven till alla som känner att de lever för mycket i huvudet, vilket jag tror de flesta av oss i väst gör. Jag är säker på att alla får härliga effekter av att inkludera mer yoga och meditation i sina liv.

 

Det finns en hel del yogaböcker på marknaden, vad skiljer din bok från många av de andra?

– Många yogaböcker är inriktade på en specifik yogaform medan jag i min bok mixar och matchar olika stilar och tekniker. I boken delar jag med mig av allt ifrån strikt Ashtanga-yoga till galna aktiva meditationer, andningsövningar och något som verkligen får mig ner i kroppen: Vipassana-meditationen.

Jag vill förmedla att yoga är så mycket mer än gymnastiska rörelser, att det hjälper oss gå från huvudet (där vi ju hänger alldeles för mycket) och i stället landa nere i kroppen (där vi kan LEVA på riktigt). Och detta behöver inte heller vara flummigt eller pretentiöst, utan snarare äkta och lekfullt.

yogabok_1Vilka tips har du till nybörjaren som vill börja med yoga?

– Köp min bok, haha! I början kan det vara lite läskigt att gå på en yogaklass eftersom det är så många nya element. Då kan ett utmärkt sätt vara att faktiskt läsa och prova lite hemma. När man väl har börjat nosa på yogan tror jag det är viktigt att ha tålamod och prova sig runt. Jag tror nämligen inte att en viss yogateknik eller övning är bättre än någon annan utan här gäller det nog snarare att testa sig fram och hitta sin grej och sin lärare (som nog varierar från stund till stund).

Men en bra start för att lära sig lyssna bättre på kroppen är att ge sig själv en kvart varje morgon för att bara vara i kroppen. Under denna kvart kanske man gör en kropps-scanning i stillhet eller ett gäng solhälsningar – det spelar ingen roll vad du  gör så länge ditt fokus är på hur det känns i kroppen.

 

Vad ska jag tänka på när jag köper min yogamatta? 

– När det kommer till kläder och prylar generellt bryr jag mig inte så mycket men när det handlar om just yogamattor är jag lite av en snobb. Jag kan bli galen av att yoga på en matta jag inte tycker om. För mig är greppet och tjockleken på mattan A och O.

Jag har två favoriter, Mandukas Black Mat för att den är så tjock (har haft den i sex år och den ser fortfarande helt ny ut) och en matta från Lululemon matta för att den har megabra grepp (den är gjord av samma material som tennisracketar).

Det är bättre att gå upp lite i pris när det kommer till yogamattor, de billigaste varianterna går sönder väldigt fort. Givetvis är det också härligt om de är ekologiska!

 

Vilken är din favoritövning?

Shaking är en aktiv form av meditation som jag har varit fullkomligt förälskad i under flera år. Det är en väldigt kraftfull övning, som i blixtfart leder uppmärksamheten ner i kroppen. Övningen har utövats av människor i tusentals år som ett sätt att hitta närvaro i stunden, stressa ner, läka skador och väcka upp kroppen.

Det fina är att alla människor kan utföra shaking, varken styrka eller vighet behövs. Det du gör är att stå rakt upp och skaka kroppen i ett antal minuter. Hitta gärna ett ställe där ingen ser dig, för du kommer att se rätt tokig ut, men effekten brukar bli magisk.

Det kan krävas lite övning innan du får hela kroppen att skaka, i början kan det kännas konstigt och vara svårt att släppa spänningarna. Ha tålamod, det är värt det. Jag är nästintill beroende numera.

yogajosefineFoto: Adam Falk

Gör så här:

1. Ställ en timer på 5–15 minuter. Sätt på dig bekväma icke åtsittande kläder, slut ögonen eller använd ögonbindel.

2. Placera fötterna höftbrett isär och behåll dem där under hela övningen.

3. Böj lite lätt på knäna och slappna av i hela kroppen.

4. Släpp käkarna och låt andetaget vara naturligt men genom munnen.

5. Börja skaka kroppen upp och ner. Få varenda del av din kropp att vibrera.

6. När tankarna far iväg till något annat, för uppmärksamheten tillbaka till det som händer i kroppen, i stunden.

7. Då timern ringer, sätt eller lägg dig ner i tystnad i några minuter.

 

Här kan du läsa mer om “Yoga och meditation: Lär dig lyssna på din kropp”

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!