Kraftig ökning av adhd-diagnoser – framför allt bland flickor och unga kvinnor
Andelen barn och unga som fått en adhd-diagnos har ökat kraftigt under de tre senaste åren, det konstaterar Socialstyrelsen i en ny kartläggning – och bland flickor och unga kvinnor ökar diagnoserna som mest.
Enligt Socialstyrelsen har adhd-diagnoser bland barn och unga ökat med uppemot 50 procent de senaste tre åren. Även förskrivningen av adhd-läkemedel i Sverige ökat kraftigt: för närvarande är det nästan 190 000 personer i Sverige i åldern 5-64 år som har fått en adhd-diagnos och förskrivs något adhd-läkemedel.
Diagnostiseras i ett senare skede
Störst är ökningen bland flickor och unga kvinnor enligt Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen:
“Det är bland flickor i åldern 10-17 år och unga kvinnor, 18-24 år, som vi ser den kraftigaste ökningen. Där ökade andelen som hämtat ut adhd-läkemedel med omkring 50 procent från 2019-2022”, säger han i ett pressmeddelande.
Kartläggningen visar att kvinnor och flickor generellt sett diagnostiseras i ett senare skede än pojkar och män. Med tanke på att det inte råder någon större skillnad mellan män och kvinnor sett till det stora antalet adhd-diagnoser i befolkningen kan detta förklara varför det är fler pojkar än flickor som har en adhd- eller add-diagnos idag:
“Utifrån de data vi har är det nu 10,5 procent av pojkarna och sex procent bland flickorna som har en adhd- eller add-diagnos”, säger Salmi. “Vi tror att andelen kommer att öka till 15 procent för pojkar och 11 procent för flickor innan utvecklingen skulle kunna plana ut. Men det bygger på att antalet nya fall inte fortsätter att öka.”
Fakta om Adhd
Adhd beskrevs tidigt som svårigheter med överaktivitet och uppmärksamhet hos barn och främst bland pojkar. Tillståndet förekommer dock hos såväl flickor som hos män och kvinnor.
Utvecklingen sedan 2006 visar en kraftig ökning av andelen som diagnostiseras och ökningen har inte visat några tecken på att stanna av.
Jämsides med ökningen av antalet diagnoser har även förskrivningen av adhd-läkemedel ökat i motsvarande grad.
Källa: Socialstyrelsen