Hälsa

Så tar du en mental paus – 4 tips från experten

Ökad stresstålighet, bättre psykisk hälsa och ökad produktivitet – det finns många goda anledningar till att ta mentala pauser i vardagen. Så här ger du din hjärna en välbehövlig time-out!

Foto: Shutterstock

Rekordmånga svenskar är idag sjukskrivna för psykisk ohälsa orsakad av stress, det rapporterar Sveriges Radio. Hårdast drabbade är kvinnor – de står för närmare 80 procent av sjukfallen.

För dig som har svårt att ändra på själva källan till stressen kan korta mentala pauser i vardagen vara ett sätt att må bättre.

“Balans är en viktig del av att känna sig stabil och energifylld, så utan pauser kan det vara svårt att undvika att bli utbränd”, berättar terapeuten Jodie Cariss för Glamour. “Det är väldigt välbehövligt med korta pauser för vår psykiska hälsas skull. Om du är stressad eller utmattad, ge dig själv tillåtelse att inte göra någonting en stund. Det ger kropp och sinne en chans att ladda batterierna.”

Ökar stresståligheten

Mentala pauser är inte endast viktigt för vår hälsa – faktum är att de kan öka vår produktivitet och göra oss mer stresståliga. Med hjälp av korta pauser kan vi nämligen träna oss på att hantera svårigheter på ett mer effektivt sätt, något som i sin tur gör att vi med tiden kan bygga upp en större känslomässig motståndskraft.

När det kommer till hur dessa mentala pauser kan se ut är det kort och ofta som gäller. Att ägna så lite som tio minuter varje dag åt att meditera, gå en promenad, lyssna på en podcast eller till och med städa kan vara nog för att få dig att känna dig mer harmonisk.

Nedan hittar du några tips på hur du tar en mental paus i vardagen!

Ta en mental paus – 4 metoder som funkar

1. Avslappningsövning för spända käkar

Detta är en snabb och enkel övning som du kan göra i stort sett var som helst. Börja med att öppna upp käken, slappna av i området runt ögonbrynen, och sänk axlarna. Fokusera på din andning och andas in djupt medan du räknar till fyra, håll andetaget, och andas ut medan du räknar till sex. Upprepa några gånger.

2. Mindfulness-övning

Mindfulness handlar om att öva sig på att vara medvetet närvarande, något som många upplever hjälper mot stress och oro.

Här är ett enkelt sätt att fokusera på nuet: lägg märke till hur din kropp känns i kontakten med stolen eller golvet där du sitter/står. Du kan också ägna några minuter åt att lägga märke till vilka ljud du kan göra, eller så kan du välja ut ett föremål framför dig och följa dess konturer med blicken.

3. Rörelse

Underskatta inte vikten av rörelse! Ägna några minuter åt att stretcha, eller gå en runda i friska luften. Att vara utomhus kan göra att vi känner oss mer i kontakt med vår omvärld, och till och med en snabb promenad kan göra underverk för kropp och själ.

4. Mänsklig kontakt

Ett kort telefonsamtal med en kompis eller familjemedlem är det perfekta sättet att få en välbehövlig paus från en stressig vardag.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!