METRO MODE +

Metro Modes bästa 7 tips: Så gör du träningen till en naturlig del av din vardag

Om du har lätt för att hamna i “jag börjar mitt nya träningsliv på måndag”-fällan så är det här tipsen du behöver! Vi på Metro Mode-redaktionen har som mål att under åtta veckor skapa hållbara hälsovanor och nyckeln till vår framgång ligger i de här enkla och lättillgängliga knepen. 

Foto: Dzenita Mesic

I Metro Mode Hälsopepp kan du följa redaktionsmedlemmarna Moa Carlsson, Lisa Dahlgren, Jenny Sunding och Cassandra Lundgren. Läs mer om våra träningsmål här och följ våra sju bästa träningstips som hjälper dig att komma igång:

1. Undvik det vanligaste misstaget

Det absolut vanligaste misstaget de allra flesta gör är att gå ut alldeles för hårt i början av en ny träningsperiod. Och vi förstår dig! För det känns ju så kul och motiverande att gå all in med tuffa träningspass fem dagar i veckan, en helomvändning i köket plus morgonmeditation och kaffedetox – allt på samma gång. Men vad händer när några veckor har gått och de tidiga morgonpassen börjar tära på energin (och saknaden efter kaffe, socker och andra “onyttigheter” blir alldeles för stor)? Jo, det är då väldigt många ger upp alla sina nya vanor och återgår till ruta ett.

– Börja hellre med två kortare träningspass i veckan och att lägga till en portion grönsaker till lunch och middag. Allt eftersom du banar in de nya rutinerna i din vardag så kan du introducera fler pass, mer nyttig mat och så vidare. Bygg en hållbar grund från början, säger Jenny Sunding, som är Metro Modes PT.

2. Lunchträning

Vi på redaktionen har en dag i veckan då inget får komma emellan oss och våra träningskläder. Varje tisdag kör vi olika styrke- och intervallupplägg tillsammans i parken – och det är så skönt att få träningen avklarad redan under dagen (när eftermiddagarna är fullbokade med annat). Passet behöver inte vara långt (det här helkroppspasset tar bara 20 minuter), men om du ändå inte hinner med ombyte och dusch så är en lunchpromenad guld värd.

3. Träningsdejta

Cassandra har länge haft en dröm om att fullfölja ett maraton – och nu är det äntligen dags. I oktober ska hon springa Amsterdam Marathon och som uppladdning bokar hon gärna in träningspass med en kompis.

– När jag bokar träningsträffar med en kompis så vet jag att träningen verkligen blir av. Vi hinner umgås och jag får dubbel energi av att både träna och hinna prata med min vän. Jag gillar att slå två flugor i en smäll, säger Cassandra.

4. All rörelse räknas

Nyckeln till en hälsosam kropp är att tänka många bäckar små och att all rörelse räknas. Klyschigt, ja kanske – men det stämmer mer än väl. Fundera över vilka korta inslag av rörelse du kan få in under din dag. Det kan vara att ta trapporna istället för hissen, gå en lunchpromenad, stå upp vid skrivbordet och att cykla till middagsträffen. Skriv ner dina punkter och peppa dig själv då och då till att bocka av så många punkter som möjligt under dagen.

5. Utmaningar som motiverar dig

Inför våra åtta veckor av Metro Mode Hälsopepp ville Lisa hitta en utmaning som både kändes rolig, motiverande och som skulle stärka hennes kropp. Målet blev att orka göra 20 armhävningar på tå.

– Jag ville ha ett konkret mål så att jag enkelt kan mäta mina förbättringar. Nu har jag dessutom små delmål på vägen – varje extra armhävning jag orkar göra är ett framsteg! Det är en lättillgänglig övning som går att göra var och när som helst, det finns alltid tid att slänga in några armhävningar i schemat, säger Lisa.

6. Förberedelser

Om du planerar att ta en löptur på morgonen, lägg fram alla kläder så att allt är förberett när klockan ringer. Om du har tänkt att köra ett hemmastyrkepass direkt efter jobbet, dra på dig träningskläderna det första du gör när du kommer hem, då hinner du inte ångra dig (och du vill inte behöva ta av dig kläderna utan att ha använt dem)!

7. Lekfulla träningspass

Moa har som mål att testa nya träningsformer och att få in tre träningstillfällen i veckan. För att krydda till träningspassen gillar Moa att plocka fram sina inlines – att göra träning lekfull är ett smart sätt att hålla motivationen på topp:

– När jag åker inlines så tänker jag inte på att det är träning eftersom det är så kul. I motsats till löpning (som går väldigt långsamt om man är otränad) så är inlines en snabb träningsform, det går fort fram! Mina tips till dig som vill testa är att hitta en väg utan grus eller kullersten, som ligger nära hem (så att träningen blir lättillgänglig) och glöm inte hjälmen, säger Moa.

Metro Mode Hälsopepp är ett samarbete med Röhnisch. HÄR hittar du alla artiklar i serien – du kan också följa redaktionens träning och målsättningar på vår facebook-sida och på Instagram/@metromode.se.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!