Middagstips: Hälsoprofilernas veckomatsedel med goda och nyttiga recept
Den här veckan bjuder hälsoprofilerna PT-Fia, Anja Forsnor, Hanna ”Hur bra som helst” Göransson och ”Foodjunkie”-Edita på fem supergoda och hälsosamma receptförslag.
Det blir vegetariskt, kött, fisk och underbara torsdagspannkakor!
Måndag: PT-Fias Rödbetssallad
Recept rödbetssallad 2-3 portioner
1 påse färska rödbetor (eller förkokta)
Chevréost för 2-3 personer
Ruccola och/eller bladspenat
Valnötter
Honung
Fingsalt
Olivolja
Gör såhär:
Prova dig fram med mängderna. Skala och klyfta rödbetor i mindre bitar. Lägg i en ugnsform med olivolja, honung och havssalt. Baka i ugnen på ca 175 grader tills de mjuknat. Strö ruccola över en tallrik, häll på rödbetorna, ringla över honung och flingsalt.Krossa valnötter och strössla över, smula getost och en skvätt olivolja. Avrunda med ett varv till av honung, salt och valnötter.Njut!
Tisdag: Anja Forsnors Zucchinipasta med portabellosvamp
Zucchinipasta med portabellosvamp
2 portioner
1 zucchini
Marinerad svamp:
2 stora portabellosvampar
2 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk kokosolja
Cashewdressing:
1 dl naturella cashewnötter
1 dl soltorkade tomater
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
salt och peppar
Strimla zucchinin med en grönsakssvarv, spiralizer eller mandolin till tunn spagetti. Det går lika bra att använda en potatisskalare, då får du lite bredare pasta. Skiva svampen i små bitar och stek i lite kokosolja tills den fått färg. Häll ner svampen i en skål med olivolja och vinäger och låt stå och marineras i cirka 20 minuter.
Mixa alla ingredienserna till cashewdressingen och blanda tillsammans med zucchinipastan. Toppa med den marinerade svampen och servera direkt.
Onsdag: PT-Fias populära (och världens godaste!) Köttfärssås
Världens godaste köttfärsås
Gärna ekologiska ingredienser.
Grädde eller Creme fraiche
Nötfärs eller blandfärs
Blandade tomater
Krossade tomater
Örtsalt/peppar
Färsk basilika
Sambal oelek
Hackad lök
Honung
Rödvin
Hacka ner köttfärsen i en stor gryta. Fyll på med vinet, grädden, kryddorna osv efter behag. Smaka av efter hand. Låt koka länge. Servera med valfri variant av pasta, färsk basilika, riven parmesan och tomater.
Torsdag: Hanna “Hur bra som helsts” Soppa med morot, paprika, citrongräs och ingefära & Glutenfria proteinpannkakor med bär och grädde
En riktigt enkel och god soppa med morot, paprika, citrongräs och ingefära – toppad med mynta och koriander!
INGREDIENSER 2-4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Ca 1 1/2 tsk färsk färsk riven ingefära
1 morot
1 paprika
1 citrongrässtång
400 ml fet kokosmjölk
1/2 dl vitt vin, jag använder barrels and drums alkoholfria, detta kan uteslutas
Saften av 1/2 clementin
Några droppar agave eller honung
1/2 dl näringsjäst, kan uteslutas
Salt & peppar efter behag
Några puffar gurkmeja
1 paket silken tofu
TOPPING
Ärtskott
Mynta
Koriander
Hampafrön
Chiliflingor
Ingefära och clementindressing
2 msk tamarisoja
1 msk pumpafröolja, alt. sesamfröolja eller annan valfri olja
saften av 1 clementin
Zest av 1 lime
1 nypa salt
1/2 tsk agave eller honung
1 tsk riven ingefära
2-3 cm finhackad röd chili, lite beroende på hur starkt du vill ha
GÖR SÅ HÄR
1. I en större kastrull, stek lök och vitlök på låg värme i lite kokosolja tills dom är mjuka.
2. Skär moroten och paprika grovt och lägg kastrullen. Lägg även i ingefäran.
3. Dela citrongrässtången på längden till 3 delar och lägg i kastrullen.
4. Ha sedan i alla resterande ingredienser förutom tofun och låt puttra under lock i 15-20 min.
5. Fiska upp citrongrässtängerna och häll soppan i en mixer. Mixa slät och smaka av.
6. Skär upp silken tofu i kuber och lägg i botten av serveringsskålen. Häll på varm soppa och toppa med mynta, koriander, hampafrön, chiliflingor och lite ingefära – och clementindressing, recept här (klick).
FRI FRÅN Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan ägg, utan nötter.
Veganska, Glutenfria Proteinpannkakor
INGREDIENSER
ger ca 10-15 st mindre pannkakor
100g havregryn
60 g valfritt vaniljproteinpulver, jag använde hampaproteinpulver med vaniljsmak
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
4 dl valfri mjölk, jag använde havremjölk
TOPPING
Kokosgrädde, det översta lagret på fet kokosmjölk
Valfria bär, jag hade blåbär och hallon
Eventuellt lite agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
GÖR SÅ HÄR
1. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa tills du har en slät, tjock smet. Om du inte har en mixer men har havremjöl hemma kan du ta det istället och vispa ihop ingredienserna.
2. Hetta sedan upp en stekpanna till max och ha i kokosolja. Sänk till medellåg värme. Häll i pannkakssmeten i stekpannan, jag gjorde mina ungefär 10x10cm stora. Stek sedan gyllenbruna på varje sida. Smeten tjocknar ju längre den får stå, om du tycker den blir alldeles för ohanterlig kan du ha lite mer valfri mjölk i den.
3. Gröp ur det översta lagret ur en kokosmjölksburk/tetra (ej vattnet) och lägg det i en skål. Använd sedan en elvisp för att vispa kokosgrädden fluffig. Läs mer om hur du vispar kokosgrädde här (klick).
4. Servera sedan pannkakorna med kokosgrädde och bär. Smaklig måltid!
FRI FRÅN Pannkakorna är glutenfria*, mejerifria, utan nötter och utan ägg.*Havre i sig är naturligt fritt från gluten, däremot behandlas det ofta med produkter som innehåller gluten och vissa kan därför vara känsliga mot havre. Om du är känslig mot havre av den eller annan anledning kan du använda boveteflingor istället.
Fredag: Foodjunkies superenkla Fishtacos
Fishtacos
1 gullök
2 vitlök
1 bruk krossade tomater
1 taco krydda
stora vita bönor
salt
peppar
Lägg ingredienserna i en stekpanna med smör och låter det puttra ihop sig.
Ta 1 torskfile (färsk eller fryst) och stek den med smör i en ny stekpanna.
Mosa fisken i stekpannan med smöret och pressa över lite citron ( jag hade mer än en halv). Häll sedan ihop dom här två goda till en dundergod! Det är gott som det är men vill man ha annat tillbehör än bara tacobrödet, så är ett tips avokado, sesamfrön och färsk koriander.
Här hittar du fler veckomenyer:
Middagstips! Veckomatsedel med mycket vegetariskt och fräscha smaker