Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

De här 7 rörlighetsövningarna kommer att förbättra din hälsa – några minuter om dagen räcker!

Det är de små förändringarna som gör störst skillnad i längden. Att sträcka ut kroppen med hjälp av olika rörlighetsövningar är ett enkelt sätt att göra din kropp lite hälsosammare och gladare. Här visar Metro Modes hälsoredaktör Jenny Sunding sju rörelser som du kan göra på jobbet, i kassakön eller hemma medan maten står i ugnen.

Foto: Cassandra Lundgren

Du behöver vara rörlig för att utnyttja din kropps fulla kapacitet, både i vardagen och när du styrke- eller konditionstränar. Begränsad rörlighet i lederna gör dig stel och stram i kroppen och det påverkar din hållning, något som på sikt kan leda till skador. Kroppens rörligare och starkare muskler måste dessutom jobba mycket hårdare för att kompensera för de delar som har begränsad rörlighet. Kort sagt, en rörlig och balanserad kropp är en stark och välmående kropp!

Stanna upp en stund, ta några djupa andetag och välj en eller flera av de här fem enkla vardagsövningarna när du har en minut över under dagen:

Sträck och böj

Sträck och böj

Genom att sträcka dig upp mot taket aktiveras hela den främre raka muskelkedjan och när du böjer dig framåt sträcker du ut den bakre raka muskelkedjan.

Tänk på att behålla hela fotsulorna i marken och att slappna av i nacke och axlar.

Nästa bild
Axelrotation

Axelrotation

Stå höftbrett isär. Greppa ändarna på ett gummiband och håll bandet framför kroppen. För gummibandet över huvudet, med raka armar, till baksidan av kroppen.

Justera längden på bandet så att det stramar ordentligt i bröstet. Återgå till startpositionen genom att rotera armarna framåt igen.

Nästa bild
Bålrotation

Bålrotation

Stå höftbrett isär med lätt böjda knän och armarna lyfta så att överarmarna är parallella med marken och armbågarna i nittio graders vinkel.

Håll höften och underkroppen stilla medan du roterar överkroppen åt ena sidan, tillbaka till mitten och åt andra sidan.

Nästa bild
Huksittande och sträck

Huksittande och sträck

Sitt ner i ett djupt benböj, pressa ut knäna med armbågarna. Sträva efter att behålla hälarna kvar i marken.

Lyft armarna växelvis rakt upp mot taket och låt blicken följa med så att du öppnar upp i bröstet.

Nästa bild
Örnarmar

Örnarmar

Sträck armarna rakt ut framför dig i axelhöjd med handflatorna mot taket. Korsa höger överarm över vänster. Böj armbågarna och lyft fingertopparna mot taket så att handryggarna ligger mot varandra.

Om det går, vrid underarmarna runt varandra så att vänster hand eller fingrar hamnar i höger handflata. Lyft armbågarna till axelhöjd och sträva med fingertopparna mot taket. Upprepa på andra sidan.

Nästa bild
Skjut rygg

Skjut rygg

Knäpp ihop händerna framför dig i axelhöjd, sträck armarna så långt framåt du kan och titta snett neråt.

Skjut rygg och låt skulderbladen gå isär.

Nästa bild
Sträck ut ryggen

Sträck ut ryggen

Sätt händerna axelbrett isär på en stolsrygg (eller liknande) och fäll från höften så att överkroppen är parallell med marken.

Skjut rumpan bakåt och lite uppåt och sjunk ner försiktigt mellan armarna så att ryggen sträcks ut.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!