Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

Monki uppmärksammar dysmorfofobi – men vad är det egentligen?

Den här månaden driver klädmärket Monki, tillsammans med BDD foundation, en kampanj för att uppmärksamma dysmorfofobi. Men vad är egentligen dysmorfofobi?

Monki och BDD-stiftelsen kommer i november verka för att försöka ändra lagstiftningen kring bilder på nätet. Målet är att EU-parlamentet ska anta en lagstiftning som gör det obligatoriskt att vara transparent med hur bilder har manipulerats i kommersiellt syfte.

“Kan påverka vår kroppsuppfattning”

“En viktig del av BDD-stiftelsens jobb är att påminna folk att inte jämföra sig med andra”, säger Kitty Wallace som är verksamhetschef på BDD foundation (BDD står för body dysmorphic disorder, dysmorfofobi på svenska).

“Ändrade bilder kan påverka vår kroppsuppfattning, trigga missnöje över ens kropp och förvärra BDD-symtom”, menar Wallace.

Vad är dysmorfofobi?

Vad är då BDD? Enligt Vårdguiden är dysmorfofobi en psykiatrisk diagnos som har mycket gemensamt med OCD, alltså tvångssyndrom. Dysmorfofobi kallas även för upplevd fulhet och innebär att man upplever att ens utseende är förvrängt eller konstigt.

Personer som lider av dysmorfofobi kan känna skam och ångest över sitt utseende, vilket i sin tur kan leda till att man undviker andra människor. Här är några tecken att vara uppmärksam på:

  • Du tänker minst en timme om dagen på en eller flera saker som du tycker är fel med ditt utseende.
  • Du känner dig nedstämd, deprimerad eller har ångest över ditt utseende.
  • Du försöker dölja det du tycker är fult eller fel. Till exempel med hjälp av smink eller kläder.
  • Du undviker att se dig i spegeln, eller ser dig i spegeln väldigt ofta för att känna dig lugnare.

Hur behandlar man dysmorfofobi?

Om du misstänker att du själv eller någon i din närhet lider av dysmorfofobi så ska du kontakta en vårdcentral eller psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Behandling består av KBT, alltså kognitiv beteendeterapi, samt behandling med läkemedel.

Läs även:

Lider du av höstdepression? Här är 7 tecken.

9 saker du kan göra för att må bättre – experternas bästa tips mot psykisk ohälsa.

Hon visar hur du klär dig som kändisarna – och att kroppstyp är irrelevant.

Källa: Vårdguiden

KÖP

Foto: Monki

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!