Nyttig efterrätt: Raw food-rutor med lila sötpotatis
Sötpotatis är riktig supermat, fullproppade med näringsämnen som gör gott för kroppen. Den vanliga sötpotatisen har länge varit populär i såväl vegobiffar, som i grytor och bland ugnsgrönsakerna. Nu är det dags att ta den fiber- och vitaminrika knölen till nya höjder, kolla in den här ljuvliga efterätten med lila (!) sötpotatis.
I dag finns sötpotatis hos de allra flesta matbutiker, och allt fler börjar dessutom att plocka in den ännu mer bildsköna, lila varianten. Förutom att den har samma goda söta smak och är full med näringsrika kolhydrater, fiber, C- och A-vitamin så innehåller lila sötpotatis även mycket antioxidanter. Perfekt när du vill bjuda på en god, dekorativ och nyttig efterrätt! Här är ett recept på rutor med nötbotten och ett krämigt sötpotatislager med bland annat mandelmjölk och lönnsirap.
Lila sötpotatisrutor
Recept: Fettle Vegan
16-20 rutor
Ingredienser
Botten:
3 dl cashewnötter
2 dl macadamianötter (eller skållade mandlar)
2 dl urkärnade dadlar
3 msk kokosolja
Sötpotatistoppingen:
ca 0,75 kg lila sötpotatis, kokta, skalade och mosade (ungefär 5 dl mosad potatis)
knappt 2 dl osötad mandelmjölk
3 msk lönnsirap
1 msk kokosolja
1 msk citronjuice
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk mald ingefära
1/2 tsk kanel
1/8 tsk muskot
1/8 tsk salt
Mixa, häll i en form och frys in. Enkelt och supergott! Om du inte hittar den lila sötpotatisen, så går det lika bra med orange – men visst ger en lila dessert det där lilla extra…! Du hittar hela receptet här >>
Här hittar du fler goda Recept
Foto: Instagram/@Wellandgoodnyc