Nyttiga bananmuffins fyllda med ljuvlig hemgjord nutella
Bananmuffins är det perfekta nyttiga fikat som ger bra energi när du är sugen på något sött – men inte vill proppa i dig massor av vitt socker. Nutella, denna ljuvliga hasselnötskräm, är pricken över i.
Att göra egen nutella är varken svårt eller tidskrävande, men oj vad gott det blir! De här saftiga bananmuffinsen blir ännu godare när de fylls med den hemgjorda hasselnötskrämen. Banan, choklad och hasselnötter, kan det bli bättre?
Nyttiga bananmuffins fyllda med ljuvlig hemgjord nutella
Ingredienser:
ca 12 normalstora muffins
1,5 dl havremjöl
1,5 dl dinkelmjöl
70 g rumstempererat smör
1 dl grekisk yoghurt
1,5 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
2 tsk bakpulver
2 ägg
2-3 mogna bananer (beroende på storlek)
0,5 – 1 dl kokossocker (beroende på hur sött du vill ha det)
+ hemgjord nutella (Se recept nedan)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Förbered en muffinsplåt med muffinsformar, eller ställ formarna på en vanlig plåt (använda gärna dubbla formar i så fall).
3. Mosa bananerna, blanda ihop med den grekiska yoghurten.
4. Vispa ihop rumstempererat smör och kokossockret, tillsätt sedan äggen. Blanda ihop med banansmeten ovan.
5. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i smeten.
6. Fördela smeten i muffinsformarna, fyll till ca 75 procent av formen. Spritsa ner nutellan eller lägg i en klick med sked i varje muffins.
7. Grädda i ugnen ca 17-20 min. Förvara i kyl/frys.
Fotograf: Cookedbyjulie, Recept: Agnes Jiseborn
Hemgjord nutella
Ingredienser
175 gram rostade skalade hasselnötter
100 gram mörk choklad
Flingsalt
2 msk kokosolja
2 msk sötning (jag använde lönnsirap, går lika bra med honung eller agavesirap)
Gör så här:
1. Mixa allt i en matberedare till en slät smet
2. Häll upp i en fin burk, förvara i kylen.
Ställ fram lite innan servering så att den mjuknar till. MUMS!
Fotograf: Spend with Pennies