Hälsa

PT:n svarar: “Styrketräning i gymmet är så tråkigt – hur hittar jag inspirationen?”

I ”PT:n svarar” hjälper vi på Metro Mode dig att reda ut olika träningsbegrepp och att ge enkla tips och råd som förenklar och effektiviserar din träning. Här svarar Metro Modes hälsoredaktör och personliga tränare Jenny på hur du gör dina styrketräningspass i gymmet så motiverande och effektiva som möjligt. 

Foto: REX

Motivation till att träna i gymmet?

“Jag har nyligen skaffat gymkort och känner mig redo att komma igång – men när jag väl är på gymmet så går jag mest runt. Jag har ingen inspiration! Och när jag väl bestämmer mig för en maskin så tar jag aldrig i till max utan slutar när det börjar bli jobbigt. Jag är så trött på mig själv. Hur ska jag göra för att rycka upp mig?” – Cornelia

Tränarens svar:

Hej Cornelia och grattis till gymkortet! Att kliva in i ett gym fyllt av maskiner, skivstänger, hantlar och diverse andra träningsredskap öppnar upp så många möjligheter att det blir svårt att veta var man ska börja – om du inte vet i förväg vad du vill få ut av träningspassen. Att ha som mål att träna regelbundet för att få en vältränad och pigg kropp är ett bra, om än väldigt stort och brett, mål. Jag tycker att du ska börja med att fundera över vad du vill med din träning på ett lite mer konkret plan.

Vad är syftet och vad tycker du är roligt? Vill du bli starkare? Mer uthållig? Rörligare? Låt säga att du, förutom att träna igenom hela kroppen, vill fokusera lite extra på att bli stark i överkroppen. Finns det något ännu mer konkret mål du kan sikta efter? Kanske vill du kunna göra 20 strikta armhävningar på tå eller orka hänga med raka armar i en stång och dra dig upp så att hakan kommer över stången (det vill säga en chin).

Börja med att fundera över vad du vill med din träning på ett mer konkret plan.

När du har formulerat ditt mål, sätt eventuellt några mindre delmål på vägen så att du med jämna mellanrum kan kolla av din utveckling. Bestäm hur många gånger i veckan du ska träna och vad du ska fokusera på under de olika passen. Om du har armhävningar som mål och ska träna tre gånger i veckan kan du till exempel ägna ett pass åt core- och överkroppsövningar (armhävningar kräver starka bålmuskler, axlar och armar), ett pass med helkroppsövningar där du får upp pulsen och slutligen ett pass där  du gör flera olika varianter av armhävningar. På så sätt får du variation (passen flyter inte ihop till ett och samma), du tränar hela kroppen (både styrka och kondition) och du fokuserar lite extra mot ditt mål.

Ta gärna hjälp av en tränare på ditt gym eller en träningskunnig kompis och skriv ner vilka övningar och upplägg du ska köra. Anteckna hur mycket vikt du lägger på (eller hur många repetitioner du klarar på en viss tid) och utmana dig själv att regelbundet öka vikterna. Det är väldigt peppande att känna och se hur kroppen blir starkare! Ett annat tips är att stämma träff med en träningssugen kompis så att ni kan peppa varandra att orka de där sista tuffa repetitionerna.

Kolla gärna in våra träningsklipp med enkla och effektiva styrkepass som du kan köra både på gymmet och hemma, du hittar dem här. Vi på Metro Mode-redaktionen gillar också att inspireras av bland annat modellen Karlie Kloss som alltid hittar ett sätt att passa in träningen i sin vardag.

Läs mer: 10 gånger modellen Karlie Kloss inspirerat oss till att träna – här är hennes bästa tips

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!