Recept: Nyttiga kanelbullar, raw food-tårta och kanelrutor
Finns det någon som kan säga nej till nybakade kanelbullar? Inte vi i alla fall! Så här bakar du godaste och nyttigaste recepten till kanelbullens dag.
Vi har tagit hjälp av raw food-kocken Natalie Yonan som har stenkoll på hur du får fram kanelbullens alla goda smaker i en klassisk bulle, saftiga rutor och en ljuvlig tårta – som alla är raw, veganska och bara så goda. Kolla in recepten nedan för bästa inspirationen inför kanelbullens dag (och alla andra dagar).
Läs även:
Två recept på veganska kanelbullar du bara inte får missa.
Veganska och glutenfria Kanelbullar
(16-20 små bullar, tid: 1,5h)
Ingredienser
Kardemummadeg
14 g torrjäst eller 50 g färsk jäst för söta degar
4 dl vatten
3 msk psyllium/fiberhusk
2 dl mandelmjöl
3 dl kokosmjöl
1 dl quinoamjöl
1 msk kardemumma
1 tsk salt
3-4 msk kokosolja
Havremjölk för att pensla bullarna
Kanelfyllningen
3 dl färska dadlar (ca 20-25 st)
1,5 msk kanel
5 msk kokosolja
En nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver
Gör så här
1. Lös upp jästen i vattnet. Blanda i psylliumfröskal och låt stå i 10 minuter.
2. Blanda i mjöl och salt och knåda degen noggrant. Tillsätt olja i slutet och arbeta degen med händerna. Täck med plastfolie eller kökshandduk och låt stå på en varm plats för jäsning i ungefär en timme.
3. Dela degen i 2 bitar och kavla ut degen, ca 1/2 cm tjock.
4. Blanda ingredienserna till kanelfyllningen i en matberedare eller blender.
5. Bred på kanelkrämen på degen och rulla ihop degen till en rulle. Skär 6-10 cm tjocka bullar.
6. Pensla bullarna med växtbaserad mjölk och strö över puffat quinoa (valfritt).
7. Grädda bullarna på 200°C i ca 8-12 minuter.
8. Låt bullarna svalna innan servering. De kan kännas degiga direkt när man tar ut dem, men de behöver stå och svalna i minst 10-20 minuter före servering.
Recept: HappyHealthBlog.com
Fotograf: Natalie Yonan
Raw Kanelrutor
(6-9 bitar, tid: 30 min)
Ingredienser
Kardemummabotten
2 dl cashewnötter
7 dadlar
1/4 tsk vaniljpulver
1 tsk kokosolja
1/2 tsk kardemumma
En nypa salt
Kanelfyllning
2 dl dadlar
1 msk kanel
2 msk kokosolja
en nypa salt
1/4 tsk vaniljextrakt
Krämig kokosfrosting
1/2 dl kokoskräm (kokossmör)
1 tsk agave
(Om du inte har kokossmör kan du bara blanda kokosolja, agave och lite kokosmjöl. Ungefär 1 del olja x 3 delar mjöl.)
Gör så här
1. Mixa alla ingredienser till botten i en matberedare. Lägg i dadlarna medan du mixar.
2. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform (10×15 cm). Tryck ut degen i botten av formen.
3. Mixa ingredienserna till kanelfyllningen i en matberedare tills den är helt slät. Bred över fyllningen ovanpå botten.
4. Låt kakan stelna i frysen i 15-20 minuter. Skär den sen i 6 eller 9 rutor beroende på hur stora du vill ha dem.
6. Smält kokossmör i en torkugn på 42° C (eller på låg värme i en kastrull), blanda i agaven och rör om. Häll glasyren ovanpå rutorna och låt den stelna i frysen i några minuter – eller njut av dem precis som de är!
Recept: HappyHealthBlog.com
KÖPFotograf: Natalie Yonan
Raw Kanelbulletårta
Alla kanelbullens smaker – fast i tårtform! En smörig pekannöts- och havrebotten, kardemumma- och vaniljfyllning med en söt kanelswirl toppad med smält kokosfrosting och kanderade pekannötter. Ja du hör ju själv!
Prep: Blötlägg 7 dl cashew nötter i 4 timmar (420g). Tid: 1 t + 4 t i frysen. 12-14 portioner, använd en 20 cm spring form.
Botten
2 dl pekannötter
2 dl havregryn
3 msk kokossocker
10-12 dadlar
1/8 tsk salt
1/4 tsk kanel
Kanel swirl
3 dl blötlagda cashewnötter
1 dl flytande kokosnektar
3,5 tsk kanel
1 tsk vanilj pulver
1/8 tsk salt
1/2 dl kokos olja
Kardemumma fyllning
5 dl blötlagda cashewnötter
1/2 dl mandeljölk
1 dl agave
3 msk malen kardemumma
1/4 tsk mesquite (valfritt)
1/8 tsk salt
1/2 dl kokos olja
Garnityr
1/2 dl kokossmör (kan ersättas av 1/4 dl kokosolja 1/2 dl + 1 msk kokosmjöl)
1/2 dl pekannötter
2 msk lönnsirap
1/2 tsk kanel
1. Börja med att göra botten. (OBS, Om du vill göra de kanderade nötterna så förbered dessa innan du gör tårtan. Hoppa ner till steg 5.) Blanda alla ingredienser i en matberedare. Använd fler dadlar om det behövs. Botten är klar när den börjar att klumpa ihop sig till en deg. Placera degen i botten av en spring form.
2. Mixa alla ingredienser till kanel swirlen i en blender (förutom kokosoljan). Mixa i ett par minuter tills smeten är väldigt len och häll sen i kokosoljan. Ställ blandningen åt sidan.
3. Mixa alla ingredienser till kardemumma och vanilj lagret i en blender (utom kokosoljan). Mixa i ett par minuter tills väldigt len och häll sen i kokosoljan.
4. Häll kardemummafyllningen ovanpå botten och placera sen ut kanel swirlen i små klickar över hela tårtan, snurra ihop blandningarna med hjälp av skaftet på en sked eller en tandpetare, kinapinne etc. Låt det stelna i frysen i 4 timmar. Låt tårtan stå i rumstemperatur i några minuter och ta sen ur den ur springformen.
5. Garnering: Blanda ihop lite lönnsirap och kanel, häll i en handfull pekannötter i blandningen och torka den i torkugn eller varmluftsugn på 42 grader i ett par timmar (valfritt). Smält kokossmör och häll den över kanterna på tårtan, placera de kanderade pekannötterna nära kanterna på tårtan.
Recept: Happy Health Blog
KÖPFotograf: Natalie Yonan