Nyttiga och proteinrika cookie dough-bollar med mörk choklad
Det finns få sötsaker som slår kakdeg (cookie dough)! Om du dessutom rullar den i mörk choklad, slänger i kikärter och skippar det vita sockret, ja då får du en hälsoboll som gör gott både för kroppen och för själen.
Den “hemliga” och otippade ingrediensen i de här ljuvliga bollarna är kikärter, som tillsammans med nötsmör och nötmjöl ger en proteinrik deg med krämig konsistens. Bollarna mättar bra och kommer garanterat stilla ditt sötsug. Bjud kollegorna när ni har nästa fikastund eller ställ fram ett fat till fredagsmyset. Receptet hittar du nedan!
Chocolate chip cookie dough-bollar
ca 15-20 bollar beroende på storlek
Du behöver:
1 burk kikärtor
3 msk sötning (exempelvis honung eller agavesirap)
0,5 dl nötsmör (exempelvis jordnötssmör eller mandelsmör)
1,5 dl nötmjöl (exempelvis mandelmjöl)
1 tsk vaniljpulver
0,5 dl nötter (exempelvis jordnötter)
100 gram hackad mörk choklad (minst 70 procent)
några nypor salt
150-200 gram mörk choklad (minst 70 procent) att doppa dollarna i
Något fint och gott att toppa bollarna med (till exempel hackade nötter, kokos, frystorkade bär och quinoapuffar)
Gör så här
1. Skölj av kikärtorna och mixa dem med nötsmör, sötning, vaniljpulver och salt.
2. Tillsätt nötmjölet och blanda ihop, nu ska smeten vara fast likt en kakdeg, om inte tillsätt mer nötmjöl.
3. Hacka 100 gram choklad och nötter till mindre bitar, rör i smeten.
4. Forma till runda bollar och ställ in i frysen.
5. Smält resten av chokladen att rulla bollarna i. Ta ut bollarna ur frysen och doppa i den smälta chokladen. Toppa med något du gillar. Förvara i kylen eller frysen!
Recept & foto: Agnestugg.se