Så blir du kvitt vårtor på händer och fötter
Hundratusentals svenskar drabbas av vårtor. Besvären är oftast ofarliga men kan vara smärtsamma och missprydande. Dessutom är de smittsamma. Så vad kan man göra? Medicinska fotterapeuten Ann-Sofie Johansson svarar på de vanligaste frågorna om vårtor på händer och fötter.
”Se på din hud som en rustning mot omvärlden! En stark hudbarriär skyddar mot virus och bakterier. Vill du undvika vårtor ska du smörja in huden regelbundet så att den hålls hel, mjuk och motståndskraftig. Tänk också på att ha badtofflor på dig i våtutrymmen och omklädningsrum”, berättar Ann-Sofie Johansson som driver den egna praktiken Fotbalans på Södermalm i Stockholm.
8 frågor och svar från Ann-Sofie Johansson – medicinsk fotterapeut
Med kunskap blir det lättare att förebygga och behandla vårtorna. Här är tipsen och råden du behöver.
Vilka drabbas av vårtor?
”De allra flesta får vårtor någon gång i livet. Vårtor är ett humant papillomvirus (HPV). Det är det egna immunförsvaret som bekämpar virus. Det innebär att personer med ett nedsatt eller inte fullt utvecklat immunförsvar har ökad smittorisk. Det kan handla om ett underliggande sjukdomstillstånd. Barn och ungdomar har ännu inte utvecklat sitt immunförsvar helt vilket gör att de lättare drabbas.”
Hur smittar vårtor?
”Genom direkt eller indirekt hudkontakt – till exempel via fuktiga golv och handdukar som delas av flera. Duschutrymmen på gym, liksom gymnastiksalar, simhallar och badrum brukar vara vanliga smitthärdar. När huden är fuktig och uppluckrad – eller väldigt torr med sprickor – tar sig viruset lättare in genom hudbarriären. Inkubationstiden är 2–6 månader, så det kan det lång tid innan vårtan syns.”
Var på kroppen får man vårtor?”
Det är vanligast med vårtor på fötter och händer. På händerna tillåts de smittade hudcellerna växa fritt uppåt vilket gör att vårtor på händerna brukar bukta ut. Vårtor under fötterna trampas hela tiden ner av kroppsvikten. De sticker inte ut så mycket utan upplevs ganska platta. Däremot kan de vara tryckömma.”
Hur vet man om man har drabbats?
”Tvärtemot vad man tror är det inte alltid lätt att upptäcka vårtor, särskilt inte på fötterna. Ett tips är att man i familjen hjälps åt att då och då checka av fotsulorna. De syns som upphöjda runda hudförtätningar, ofta med små röda eller svarta prickar, som är koagulerade små blodkärl. På fingrarna är de oftast lättare att se.”
Är det farligt med vårtor?
”Nej, det är inte farligt med vårtor men de upplevs av många som lite obehagliga. Särskilt de som sitter under fötterna eftersom de kan vara ömma att gå och springa med. Dessutom kan vårtorna smitta andra. Därför är det viktigt försöka bli av med dem.”
Hur behandlar man vårtorna?
”Det finns flera olika metoder. Men de vanligaste innebär att man applicerar en syra på vårtan, exempelvis salicylsyra, för att försöka luckra upp de smittade hudcellerna. Därefter skrapar man bort vårtan som brukar ligga djupt ner i huden. Frysning som finns som hemmabehandling är en annan metod.”
Bör man tänka på något speciellt vid egenbehandling?
”Ja, kom ihåg att om vårtan är stor och djup kan det ta lite längre tid att bli av med dem. Man måste utrusta sig med tålamod och vara tålmodig. Det är mycket viktigt att läsa igenom instruktionerna i bipacksedeln för respektive preparat för att inte överbehandla eller skada frisk hud.”
Vad gör man om det skulle vara svårt att bli av med vårtorna?
”Har du provat ett preparat under en längre tid och det inte hjälper kan du avvakta några veckor och sedan prova en annan metod. Genom att använda vårtmedel stimuleras huden och immunförsvaret aktiveras att ta itu med vårtan. Har man ett starkt immunförsvar tar kroppen lättare hand om vårtan. Medicinska fotterapeuter har kunskap och erfarenhet av vårtbehandling. Vänd dig gärna till en sådan vid svårare fall, om du inte lyckats på egen hand”, avslutar Ann-Sofie Johansson.
Wortie Freeze
En supersnabb, effektiv frysbehandling för hemmabruk. Den har ett unikt frysstift för precis applicering för att undvika skador på omkringliggande hud. Lätt att använda på både hand- och fotvårtor. Lämplig för hela familjen från 4 års ålder.
KÖPWortie Freeze Plus
En snabb och effektiv frysbehandling som enkelt behandlar envisa vårtor på händer och fötter. Liksom Freeze har den ett unikt, precist frysstift som skonar huden runtomkring. Freeze Plus är ett komplett kit som innehåller en gel för extra fryskraft och skyddsplåster. Lämplig för hela familjen från 12 år.
KÖPWortie Liquid
En klassisk, flytande vårtbehandling som penslas på vårtan 2 gånger per vecka. Den är enkel att använda och torkar snabbt. Wortie Liquid innehåller plåster för att skydda området efter applicering och ger de aktiva ingredienserna längre exponeringstid. Lämplig för hela familjen från 4 år.
KÖPWortie Plasters
Plåster för enkel behandling av hand- och fotvårtor. Förutom att behandla och skydda döljer plåstren vårtorna och förhindrar spridning. Passar hela familjen från 4 år.
KÖP