Hälsa

Skippa nyårsstressen! 6 saker du kan göra redan idag för att få en bra start på det nya året

Snart är 2024 här och för många innebär ett nytt år en nystart. Och visst är det härligt att sätta nya mål och hållbara löften inför det kommande året? Men det finns vissa saker du inte behöver vänta på ett nytt år för att göra – undvik att starta det nya året på ett stressigt sätt. Nedan listar vi sex olika saker du kan göra redan nu!

Foto: Unsplash

Ett nytt år är på ingång och det kan vara hälsosamt att dra lärdomar över det gångna året samtidigt som man blickar framåt för att möta 2024. Finns det något du åstadkommit som du är extra stolt över i år? Och vad för nyårslöften kan du sätta som får dig att må bra och bli peppad? För vad är egentligen meningen med att klura ut nyårslöften som är ouppnåeliga och som bara ger dig press? Nedan har vi samlat sex olika saker som du kan göra redan nu för att starta det nya året på ett härligt sätt!

1. Sätt realistiska nyårslöften 

Att starta ett nytt år med massa krav som ger dig ångest och press är verkligen inte det bästa du kan göra. Att kliva in i ett nytt år ska kännas som en härlig nystart istället, därför är det bra att reflektera över dina mål och drömmar på ett sunt sätt. Fundera över hur du faktiskt kan nå dina löften på ett realistiskt sätt. Om du till exempel vill flytta utomlands innan 2024 är slut, sätt dig ner och skriv ner vad du behöver göra innan. Din lista kanske fylls av “hitta bostad”, “hitta en kurs/jobb” och andra saker du behöver göra innan flytten.

När du bryter ner ditt mål i små steg blir det lättare att fullfölja målet, för risken är att du istället backar undan om du ser något som en för svår och stor utmaning. Här kan du få tips från Metro Modes hälsoredaktör på hur du skapar hållbara nyårslöften.

2. Rensa hemma

Känslan att kliva in i ett nytt år med ett fräscht hem slår allt! Det är jobbigt att rensa ut och städa men det kommer att kännas så skönt när det är över. Sortera ut kläder du inte längre använder och ge till välgörenhet (här är ett enkelt trick som hjälper dig med att rensa din garderob) och ge badrummet en noggrann städning.

Att ha det rent och strukturerat hemma kommer att få dig att känna dig lugnare och du kommer dessutom ha koll på var alla saker i hemmet är (så skönt att slippa springa runt och leta!).

3. Sortera och rensa bland dina sms och e-mails

Helt ärligt, hur många olästa meddelanden har du i din inkorg? Och hur många onödiga e-mails tar inte upp plats i inkorgen? Nu när du förhoppningsvis har planer på att rensa hemma är det dags för en digital städning också (om du redan har ordning och reda kan du hoppa över detta steg). Börja med att svara på viktiga mail, sedan kan du radera de du inte längre behöver.

Det kommer att kännas så skönt att stega in i 2024 utan en överfylld inkorg med massa meddelanden som inte längre har någon betydelse. Ett nytt år betyder en fräsch start – på alla fronter!

4. Ta hand om dig själv på det sätt som passar dig

Det här är självklart något du ska jobba med under hela året, men inför nystarten kan det vara bra att påminna dig själv om hur viktig du är. För att du ska orka uppnå dina mål och dina nyårslöften behöver du må bra och få den energi du behöver. Vill du starta året med något nytt genom att unna dig själv en ny frisyr eller varför inte planera in ett spa-besök för avkoppling senare under året?

Planera in “ta hand om dig själv”-dagar (både innan samt efter nyår) för att ständigt ge dig själv ny kraft för att orka med familjen, karriären och livet! Det finns även fem ursäkter du genast borde sluta med för att få ett lyckligare 2024.

5. Reflektera över vad du åstadkommit under 2023

Det är inte konstigt att man blir på dåligt humör om man tänker på löften man inte hållit och drömmar man inte har förverkligat. Fokusera istället på det du åstadkommit och vad du är stolt över. Du behöver inte ha nått ett mål för att känna dig stolt, de små sakerna är minst lika viktiga! Kanske har du i alla fall klarat av ett delmål eller har du varit en bra medmänniska?

De små stegen tar dig så småningom till ditt mål, så ha tålamod och var snäll mot dig själv! När du börjar fokusera på det positiva i ditt liv kommer magiska saker att hända – vi lovar.

6. Gör något som du är rädd för

Visserligen skulle dessa punkter minska stressen inför det kommande året och du kan tycka att det känns som ett dubbelt budskap att utsätta dig själv för rädsla. Men tänk så här: ditt mod kan medföra mindre stress inför det nya året! Det kan kännas jättejobbigt att göra något som du är rädd för att göra, vare sig att söka det där jobbet eller skriva till den där tjejen eller killen som du har en hemlig crush på, men känslan efteråt är oslagbar. Tänk inte att du måste vänta på “nästa år” för att göra något nytt – gör det nu!

Att utmana dig själv hjälper dig dessutom att kunna gå ännu längre nästa år, och andra utmaningar du har framför dig kanske inte känns lika skrämmande och stora eftersom du ändå klarat av det här? Att testa något nytt som får ditt hjärta att bulta lite extra snabbt ger dig definitivt det mod du behöver inför 2024. Passa även på att höja din självkänsla med sju egoboost-tips redan idag!

Källa: The Every Girl

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!