Hälsa

Så blir du piggare, mindre stressad och mer uthållig – genom att ändra din andning

Det är skillnad på att andas och att verkligen andas.  Du kan bli mindre stressad, piggare och dessutom en bättre löpare – genom  medvetna andetag.

Foto: Unsplash

Andas och att verkligen andas. Det förstnämnda har du gjort i hela ditt liv, utan att fundera så mycket på hur eller vad andetagen egentligen gör med din kropp. Andas in och andas ut, det var vad du behövde göra för att leva (punkt).

Många upptäcker den andra typen av andning genom yoga eller meditation. När vi andas får kroppen näring på samma sätt som när vi äter och dricker. Syret vi andas in är näring för kroppens vävnader, nerver, körtlar och andra inre organ. Och när vi andas ut rensas kroppen från gifter. Den största delen av kroppens avfall kommer faktiskt ut med andetaget, medan vårt urin, avföring och svett står för en mindre del. Men för att den här processen ska fungera så effektivt som möjligt så måste vi ge kroppen en chans att genomföra den ordentligt.

Det naturliga (och avslappnade) andetaget är djupt, lugnt och går ända ner i magen, som höjs och sänks med varje andetag. När vi andas djupt ner i magen tar kroppen in mer syre och gör av med mer koldioxid än vid normala andetag, eftersom det finns fler kapillärer (kroppens minsta blodkärl) i lungornas djupare delar. Det gör att lungorna och bukmusklerna stärks, blodflödet förbättras och blodets syresättning blir mer effektivt. Syret vi andas in är näring för kroppens vävnader, nerver, körtlar och andra inre organ. Och när vi andas ut rensas kroppen från gifter.

Hälsoeffekter av långa, djupa – och medvetna – andetag

  • Du blir av med muskelspänningar i nacke och axlar
  • Minskad stress och oro
  • Förbättrad sömn
  • Förbättrat blodflöde i kroppen
  • Bättre syresättning av blodet
  • Du får mer energi!

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!