instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
halsa

Så har synen på onani förändrats

Av: Metro Mode

Skam och skuld är känslor som har präglat onani genom tiderna. Trots att vi genom åren blivit mer öppna och mer bildade kring onanins positiva hälsofördelar och fler känner sig bekväma med att använda sexleksaker, finns det fortfarande tabun och stigman kvar gällande sexuell njutning. Nedan kan du läsa om hur vår syn på sex och onani har förändrats genom åren.

Foto: Unsplash

År 1902 lanserades den första elektriska vibratorn, men det var först 1998, i serien Sex and the Citys avsnitt “The Turtle and the Hare”, som konsumenternas efterfrågan och öppenhet kring sexleksaker började ta fart på riktigt. Fem år senare, 2003, lanserade det svenska varumärket LELO sin allra första produkt – klitorisvibratorn LILY.

Gav inspiration till grekiska myter och statyer

Onani tros ha förekommit ungefär lika länge som mänskligheten själv och har avbildats redan i förhistoriska målningar. Egyptierna såg onanin som någonting magiskt och historiker menar att onani gett inspiration till både grekiska myter och statyer. Men sedan vände trenden, från att ha varit något vackert till att bli någonting fult och skamfilat.

En synd

I gamla testamentet ansågs onani vara en synd och karaktären Onan dödades som straff för sin att ha tillfredsställt sig själv. Den skamliga stämpeln onanin fick har hängt med i tusentals år. Så hur gick onanin från någonting skamligt till vad det är idag?

“Trots att människor ägnat sig åt självutforskande och njutning sedan tidernas begynnelse har det även i modern tid varit någonting som många gånger görs bakom stängda dörrar och ofta något skamfullt. Under de 20 år LELO funnits på marknaden har vi sett stora attitydförändringar kring onani – allt fler vågar lyfta ämnet och prata om de hälsofördelar onanin har, både fysiskt och psykiskt”, säger Jenny Peura, marknad- och kommunikationschef på LELO i Sverige.

Annons
Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår